Pentru a prepara un pește la grătar impecabil, fie că preferi somonul, păstrăvul, crapul sau alte soiuri, trebuie să știi câteva trucuri banale, din arsenalul bucătarilor iscusiți.

Când vine vorba de a prepara peștele, cei mai mulți dintre noi îl prăjim sau îl băgăm la cuptor, pentru că riscul de a compromite carnea este mult mai mic. Un bucătar experimentat a ținut, însă, să împărtășească amatorilor de pește la grătar câteva trucuri care garantează un preparat reușit, ce va părea gătit de un profesionist.

Pregătirea corespunzătoare a grătarului

Pentru a găti cu succes un pește la grătar, trebuie să te asiguri că grilajul pe care va fi așezat este curățat foarte bine și încins cât trebuie. Pentru asta trebuie să încingi grătarul la maximum, timp de 10-15 minute, iar apoi să îl cureți cu o perie de sârmă, asigurându-te că au dispărut toate urmele de la alte preparate. După curățare, focul trebuie domolit, deoarece temperatura optimă de gătire a peștelui este de 230-260 de grade Celsius. Dacă ai un grătar cu trepte de temperatură și termostat, ai o misiune ușoară; dacă îl preferi pe cel cu lemne sau cărbuni, trebuie să știi că peștele nu se pune pe flacără deschisă (atunci când pui peștele pe grătar, jarul nu trebuie să se mai aprindă decât la contactul cu grăsimea scursă din el).

Greșeala pe care e musai să o eviți

Eroarea pe care foarte mulți o comit atunci când vor să facă pește la grătar este un obicei util atunci când gătești alte tipuri de carne. 

NU mai ungeți zăbrelele grătarului atunci când faceți pește, spune Dustin Green, bucătar specializat în grătare. Este de preferat, în schimb, să ungeți cu ulei bucățile de pește, înainte de a le condimenta după gust. „Pelicula de ulei va forma un strat care va împiedica peștele să se lipească de grătar. Totodată, ea va ajuta condimentele să se lipească mai bine de pește”, spune Dustin Green.

Cum este mai bine să așezi peștele pe grătar

Când grătarul și peștele sunt pregătite, este timpul să le faci cunoștință.

Dacă prepari un file de pește cu piele, aceasta va fi prima care va lua contact cu grătarul. Dacă, în schimb, pui pe grătar pește fără piele, partea pe care o gătești prima oară vei dori să fie cea de prezentare, adică partea care nu a fost în contact cu pielea.

Dacă gătești pește întreg, poate fi nevoie să fie crestat, în funcție de cât este de gros;  va trebui să aveți mare grijă la întors, pentru că riscul de a se rupe e cu atât mai mare, cu cât mai mare este și peștele.

În momentul în care trebuie să întorci peștele, cu sau fără piele, este indicat să o faci ușor, prin rostogolire, pe o zonă curată a grătarului. Pentru întoarcere, folosiți o furculiță specială pentru grătar sau spatule metalice late, dacă peștele este foarte mare; dacă peștele nu se desprinde cu ușurință, înseamnă că trebuie să mai așteptați cel puțin un minut, pentru că nu doriți să îl rupeți. 

În mod normal, peștele preparat la grătar se întoarce o singură dată, așa că asigurați-vă că este gătit suficient pe fiecare parte; în caz contrar, riscați să puneți pe masă un pește uscat și lipsit de savoare.