Boală la plic

Supele instant sunt semipreparate cu o valoare nutritivă foarte scăzută, cu un conținut ridicat de sare, care au cantități insignifiante de legume și anumite tipuri de carne și cu aditivi alimentari din belșug.

Consumul regulat al supei la plic poate duce la obezitate, hipertensiune, precum și de creșterea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, acest aliment crește nivelul grăsimilor nesănătoase din organism.

Supa instant, cocktail de E-uri

InfoCons a găsit supă la plic cu până la 10 E-uri și cu 156% mai multă sare decât doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Într-o societate adeptă a unei alimentații fast-food, excesul de sare este frecvent întâlnit. Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și  au un risc crescut de hipertensiune arterială. 

Consumul excesiv  de sare a mai fost pus în legatură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc.

Tăiții din supă, greu de digerat

Studiile au arătat că tăițeii din supa la plic rămân nedigerați în stomac chiar și timp de două ore. Este foarte mult timp în comparație cu timpul necesar de digestie a tăițeilor preparați acasă.

Supa la plic conține conservantul butilhidrochinonă terțiară (TBHQ). Acest aditiv alimentar rămâne în stomac împreună cu tăițeii mai mult timp, ceea ce afectează sănătatea.TBHQ se găsește în majoritatea alimentelor procesate din magazine, indiferent de marcă. În plus, acesta intră în componența lacurilor de mobilier, a insecticidelor, a produselor de machiaj și a parfumurilor. 

Consumul excesiv de supe instant poate duce pe termen lung la diferite tipuri de cancer la stomac sau colon.

Supa la plic pe piața din România

InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip supă la plic ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 29 de produse. Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:

Din punct de vedere al ingredientelor regăsite în compoziție:

  • 89.66% au în compoziție tăiței/paste cu un procent cuprins între 44.9% și 93% din compoziția produsului
  • 44.83% au în compoziție legume deshidratate cu un procent cuprins între 2.2% și 28.5% din compoziția produsului

Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:

  • la 62.07% dintre produsele analizate s-au regăsit arome, fără a menționa dacă sunt arome naturale sau alte tipuri de arome
  • la 24.14% dintre produsele analizate s-au regăsit arome naturale
  • la 44.83% dintre produsele analizate s-au regăsit condimente, fără a menționa ce fel de contimente s-au adăugat.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în supa la plic:

  • 93.10% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari)
  • Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 10.
  • 93.10% dintre produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale raportate la 100 grame de produs.

Valoarea energetică este cuprinsă între 19 kcal și 459 kcal.

Cantitatea de grăsimi variază între <0.5g și 18.9g.

Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între <0.1 și 8.6g.

Cantitatea de glucide variază între 3.6g și 63g în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între <0.5 și 15.1g.

41.38% din produsele analizate nu conțin fibre.

Cantitatea de proteină se situează între 0.7g și 15.2g pentru produsele studiate.

Cantitatea de sare raportat la 100 g de produs s-a situat între 0.7g și 12.8g.Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea a 5 grame de sare pe zi.

Foto shutterstock.com