Apare astfel întrebarea de ce o apă pe care nu o consideri bună de băut, ar fi bună pentru gătit, iar explicația celor care recurg la această soluție este aceea că, prin fierbere, apa se purifică, fiind eliminate substanțele cu potențial nociv.

Specialiștii spun că acest lucru este doar pe jumătate adevărat, atrăgând atenția că prin fierbere, apa de la robinet nu se transformă chiar în cea mai bună apă pentru prepararea mâncării.  Dacă și tu gătești cu apă de la robinet, îți dezvăluim câteva opinii ale experților despre acest obicei.

Apa nu se purifică în totalitate prin fierbere

Fierberea poate face apa mai sigură pentru consum, însă trebuie să știi că acest proces nu este suficient pentru a obține o potrivita pentru utilizare. Prin fierbere, se elimină bacteriile patogene care ar putea provoca probleme grave de sănătate. În cazul apei de la robinet, vorbim deja de apă tratată, astfel că sunt puține șanse ca aceasta să conțină o cantitate mare de agenți patogeni. Poate conține, în schimb, clor, împreună cu diferite impurități și substanțe, cu care se contaminează în rețea, pe traseul de la stație de epurare până la chiuveta din bucătărie. Toate aceste substanțe și impurități nu se elimină prin fierbere, astfel că vor deveni „ingrediente” nedorite în mâncarea preparată cu apa de la robinet. 

De unde provin contaminanții apei de la robinet?

În mod normal, atunci când pleacă de la stația de tratare către consumatori, apa de la robinet, este curată. Singurul inconvenient este clorul pe care îl conține, însă acest este adăugat în concentrații care nu pun viața în pericol. Până la utilizatorul final, apa trece prin conducte, unele dintre ele vechi de zeci de ani, găurite și ruginite. În acest mod, compoziția apei poate suferi modificări pe parcurs, amestecându-se cu impurități, noroi, pesticide și alte substanțe ce se pot infiltra în sol si pătrunde în țevile găurite. Așa se explică de ce, uneori, apa care curge la robinet are culoarea cafelei, sau un gust ori miros ciudat. 

Cum poți folosi apa de la robinet

Cu toate aceste inconveniente, există totuși o cale simplă de a folosi apă de la robinet fără niciun fel de risc pentru sănătate. Nu trebuie decât să filtrezi apa înainte de a o consuma, iar pentru această operațiune ai nevoie de un dispozitiv special.

Purificatorul de apa este o recomandare a specialistilor, întrucât s-a constatat că acesta reține toate impuritățile și substanțele care ar putea cauza probleme de sănătate. Apa trecută printr-un astfel de dispozitiv este inodoră, insipidă și incoloră – cele trei caracteristici de bază pe care trebuie să le aibă  o apă buna, recomandată pentru consum. Un purificator este dotat cu patru filtre care rețin impuritățile și absorb componentele nocive precum clorul, pesticidele, urmele de insecticide și alte substanțe organice. Mai mult de atât, purificatoarele oferă instantaneu atât apă rece cât și apă caldă, având un design care se potrivește oricărui spațiu.

Așadar, poți folosi și de acum înainte apă de la robinet pentru gătit, însă recomandarea specialiștilor din domeniu este să instalezi un purificator, pentru filtrarea acesteia. Acesta îmbunătățește semnificativ calitatea apei, iar  în acest mod te protejează pe tine și toată familia de probleme de sănătate ce pot fi cauzate de substanțele nocive ajunse în organism.

FOTO: PIXABAY