Majoritatea oamenilor cred că amidonul de porumb este un simplu agent de îngroșare utilizat pentru a oferi sosurilor, supelor și tocanitelor o consistentă mai bună, însă există și rețete cu amidon de porumb folosit la prepararea de dulciuri delicioase.

Având în vedere că urmează Sărbătorile Pascale, prilej cu care toți pasionații de bucătărie vor dori să își impresioneze invitații și familia și să aducă preparate noi și speciale pe masă, propunem două rețete de Paște în care poate fi folosit amidonul de porumb. Din aceste rețete de Paște se va putea observă versatilitatea amidonului, iar de acum înainte acest ingredient nu va mai fi trecut cu vederea atât de ușor.

Tarta cu banane, biscuiți și ganache

Prima dintre cele două rețete cu amidon de porumb este o tarta delicioasă. Această tarta combină ciocolată, bananele și caramelul, rezultând un deșert decadent, numai bun de pus pe masă de Paște. Pentru o tarta cu diametrul de 22 de cm, va fi nevoie de următoarele ingrediente:

30 de bucăți de biscuiți tip speculoos sau digestivi;

6 linguri de unt nesărat topit;

70 de grame de zahăr brun.

Pentru ganache este nevoie de:

85 de grame de ciocolată, cu un conținut de cacao de minim 64%;

jumătate de cană de smântână lichidă;

1 lingură de unt topit, la temperatura camerei.

Pentru caramel și topping sunt necesare următoarele ingrediente:

70 de grame de zahăr tos;

50 de grame de zahăr brun;

1 cană și ½ de lapte integral;

2 linguri de smântână lichidă, la temperatura camerei;

50 de ml de smântână lichidă;

1 lingură de unt nesărat;

¼ de linguriță de sare;

3 gălbenușuri moi;

2 linguri de amidon de porumb și separat, încă 2 lingurițe;

bucăți de ciocolată;

2 banane tăiate în felii subțiri.

Mod de preparare

Inițial, cuptorul trebuie preîncălzit la 180 °C. Apoi, biscuiții se macină fin într-un robot de bucătărie. Peste biscuiții măcinați se adaugă untul și zahărul. Se amestecă din nou în robot, până când rezultă o compoziție omogenă. Amestecul se așează în tavă de tarta, presând foarte bine pe margini. Tavă se introduce în congelator pentru 5 minute, iar apoi se bagă direct în cuptor, unde va fi lăsată 8-10 minute, până când tarta se rumenește ușor pe margine.

Pentru pregătirea ganache-ului, ciocolată tăiată în cuburi se pune într-un bol. Smântână lichidă se încălzește și se adaugă peste ciocolată. Bolul se lasă acoperit timp de 5 minute. Ulterior, se adaugă untul și se amestecă totul cu o spatulă din silicon, până când se obține un amestec fin și lucios. Ganache-ul se întinde peste blatul de biscuiți din tavă, apoi se lasă de o parte 30 de minute.

Pentru caramel, zahărul tos împreună cu două linguri de apă se pun într-o crăticioara pe foc mediu. Se amestecă încontinuu, până la dizolvarea zahărului. Ulterior, amestecul se mai lasă pe foc timp de 7-9 minute, până când prinde o culoare aurie. În acest timp, nu se mai amestecă, ci doar se mișcă ușor crăticioara, ocazional. Când se oprește focul, se adaugă treptat laptele și smântână lichidă, amestecând constant. În acest moment, zahărul se poate lipi pe fundul crăticioarei, însă treptat amestecul se va omogeniza. Se adaugă apoi zahărul brun, untul și sarea, iar crăticioara se pune din nou pe foc și amestecul se aduce la punctul de fierbere.

Separat, gălbenușurile și amidonul de porumb se amestecă într-un bol mare până la omogenizare. Se adaugă treptat sosul de caramel, amestecând cu un tel. Compoziția se transferă într-o crăticioara și se lasă pe foc mediu, amestecând constant, până când se formează bule la suprafață și începe să se îngroașe. Acest pas va dura aproximativ 5 minute. Apoi, compoziția se trece printr-o sită și se lasă timp de 10 minute într-un bol la răcit. Ulterior, se adaugă peste tarta, iar tavă se lasă la răcit timp de cel puțîn 6 ore.

Pentru servire, se rade ciocolată pe marginile tartei și se așează feliile de banane în centru. Tarta poate fi preparată chiar și cu 3 zile înainte de consum. Se poate păstra la frigider acoperită, cu condiția că bananele și ciocolată rasă să fie adăugate în ziua servirii.

Batoane cu cereale și fructe de pădure

Dintre cele două rețete de Paște, batoanele cu cereale, fructe de pădure și amidon sunt o gustare extrem de sănătoasă, datorită ingredientelor din compoziție. Astfel, pentru topping-ul batoanelor, va fi nevoie de:

2 linguri de amidon de porumb;

2 linguri de apă călduță;

250 de grame de fructe de pădure

85 de grame de sirop de arțar;

1 lingură de zahăr brun.

Pentru baza batoanelor cu cereale sunt necesare următoarele ingrediente:

200 de grame de fulgi de ovăz instant;

1 linguriță de scorțișoară măcinată;

230 de grame de unt de migdale sau arahide nesărat

115 grame de sirop de arțar;

85 de grame de unt topit de cocoș;

1 ou mare – pentru varianta vegană a acestei rețete cu amidon de porumb, oul poate fi substituit de amidon, fiind suficientă o lingură de pudra amestecată cu 3 linguri de apă călduță;

65 de grame de fulgi de migdale.

Mod de preparare

Se începe prin prepararea topping-ului, amestecandu-se amidonul de porumb cu apă călduță, până când amidonul se dizolvă. Nu ar trebui să existe cocoloașe formate, iar amestecul obținut se aseamănă cu laptele. Apoi, fructele de pădure, zahărul și siropul de arțar se pun într-o crăticioara pe foc mediu. Amestecul se aduce în punctul de fierbere și se amestecă bine până când este omogen. Se ia de pe foc și se adaugă în crăticioara amidonul de porumb dizolvat anterior. Totul se amestecă până când compoziția este omogenă și lipsită de cocoloașe. Se lasă la răcit, timp în care amestecul se va îngroșa.

Urmează preincalzirea cuptorului la 160 de °C și pregătirea unei tavi cu dimensiunea de 20x20 cm, care se va tapeta cu folie de aluminiu. Este important că folia de aluminiu să depășească marginile tăvii, pentru că amestecul să poată fi scos cu ușurință din tavă la final.

Pentru compoziția de baza, fulgii de ovăz, scorțișoară, untul de migdale sau de arahide, siropul de arțar și oul se amestecă într-un bol încăpător, până când ovazul este umezit și compoziția este omogenizata. Din amestecul obținut se pun la o parte 70 de grame. Compoziția rămasă se așează în tavă, presând foarte bine. Peste această se adaugă topping-ul din fructe de pădure. Apoi, în cele 70 de grame de amestec din fulgi de ovăz se adaugă fulgii de migdale. Cu ajutorul unei spatule din silicon, se adaugă și această compoziție peste topping-ul din fructe de pădure și amidon de porumb.

Tavă se introduce în cuptorul preîncălzit timp de 25-30 de minute. După ce se răcește complet, compoziția obținută se poate tăia sub formă de batoane. Acestea pot fi păstrate la temperatura camerei sau la frigider până la 5 zile, mențînându-se proaspete. Vestea și mai bună este că batoanele se pot păstra în congelator până la 2 luni.