Putem spune că, în esență și la bază, sarea este un produs omogen alcătuit aproape în întregime din clorură de sodiu (NaCl), care este un atom de clor și un atom partener uniți printr-o legătură mai mult sau mai puțin stabilă; de fapt, gustul sărat se produce atunci când această legătură se rupe în salivă, afectând cei doi ioni la nivelul papilelor gustative. În diferitele tipuri de sare, procentul de clorură de sodiu poate varia între 90% și 98%, restul fiind apă și diverse oligoelemente.

Această variație a procentajelor și a componentelor afectează atât textura sării, cât și aspectul acesteia și chiar unele dintre proprietățile, în special în cazul iodului și ceva mai puțin în cazul fluorurii. În principiu, se pot distinge patru tipuri principale de sare, deși, din motive de prezentare și de marketing, pe piață sunt disponibile și alte tipuri de sare, chiar și în amestec cu diferite condimente.

Sare de masă

Aceasta este o sare industrială rafinată, care poate avea diverse origini și este purificată pentru a obține o proporție ridicată de clorură de sodiu și urme de alte elemente, deși este de obicei întărită cu iod sau fluor pentru a corecta deficiențele nutriționale. Este măcinată până la cristale mici și este prezentată, de obicei, în flacoane, cutii, sau rasnita de sare.

Poate conține cantități mici de agenți antiaglomeranți, care absorb umezeala și împiedică sarea să se aglomereze, cum ar fi ferocianura de sodiu sau ferocianura de potasiu, care au generat unele controverse în ceea ce privește dozele zilnice minime acceptabile ale acestor compuși și care sunt dificil, dacă nu imposibil, de obținut în cazul consumului normal de sare.

Sare de mare

Sarea de mare este obținută din mare prin deshidratarea capturilor de apă sărată prin diferite metode. Există sisteme industriale și tradiționale. În cazul primului, se obține o cantitate mai mare de sare în boabe mai mult sau mai puțin grosiere și mai deschise la culoare, gata de a fi comercializate.

Deși nu conțin aditivi artificiali, acestea pot conține cantități mari de iod datorită impurităților de origine marină, în special resturi de alge. De asemenea, acestea pot conține cantități mici de magneziu, potasiu, fier și calciu. Deoarece nu sunt adăugați agenți antiaglomeranți, această sare tinde să colecteze mai multă umiditate, astfel încât poate deveni mai compactă și mai lipicioasă. Pentru a compensa acest lucru, ea este comercializată de obicei în cristale mai mari decât sarea de masă. O selecție considerabilă, atât sare de mare grunjoasă, cât și sare marină fină, o puteți găsi pe Goodall.ro  

O subcategorie a sării de mare sunt „florile de sare” (fleur de sel). Aceasta este tot sare de mare, dar este obținută din saline naturale, unde bălțile de apă de mare sunt lăsate să se usuce și se caută cristalele care se formează la suprafață pe măsură ce apa se evaporă. Un exemplu este sarea Maldon din Anglia, deși săruri similare sunt produse în Bretania și în alte părți. Cristalele de la suprafață sunt colectate și lăsate să se usuce la soare pentru a se consolida. Este sarea cu cel mai mic procent de clorură de sodiu, cu numeroase impurități și cu prezența iodului. Pe de altă parte, nu-și datorează faima unei anumite proprietăți, ci faptului că structura sa cristalină plată este mult mai potrivită pentru a adăuga o notă de sare la mâncarea gătită, deoarece acoperă o suprafață mai mare cu mai puțină sare și este crocantă la gust.

Sare roz de Himalaya

Sarea de Himalaya este obținută din vechea mină de sare Khewra din Pakistan, a doua cea mai mare mină de sare din lume. Este o sare nerafinată, 98% clorură de sodiu, cu un conținut scăzut de iod și cu impurități de metale precum magneziu, calciu și fier, element care îi conferă culoarea roz. I s-au atribuit proprietăți nutritive, dar adevărul este că, în cantitățile în care se găsesc oligoelementele, este dificil de evaluat contribuția acestora.

Pe Goodall.ro găsești o gamă variată de sare de Himalaya în diverse forme: cristale, sare grunjoasă, sare fină, iodată sau în amestec cu alte condimente.

Sare neagră

Este o sare nerafinată din India cu un gust puternic de sulf, cauzat de compușii de sulf conținuți în această sare minerală. Sarea neagră este denumită astfel din cauza culorii sale gri-roz, datorată originii sale vulcanice. A nu se confunda cu sarea roz de Himalaya. deși provine din aceasta, așa cum vom vedea. Compoziția chimică a sării negre este formată din clorură de sodiu sau clorură de potasiu, fier, diverși compuși de sulf și urme de alte minerale. Are o putere de sărare mai mică decât sarea obișnuită. Este comercializată de obicei în pachete, are o textură asemănătoare cu cea a pudrei și, din cauza sulfului, miroase a ouă.

Deși există diferite tipuri de sare neagră, sarea neagră de Himalaya este cea mai răspândită. Sarea neagră de Himalaya este o varietate de sare destul de ciudată, deoarece începe ca sare roz de Himalaya, extrasă din una dintre minele de sare din India, Pakistan, Nepal sau altă zonă din Himalaya. Datorită gustului său, care este considerat umami - adică savuros - este populară în bucătărie, unde este folosită pentru multe feluri de mâncare diferite, de la carne, pește, salate, murături și chiar băuturi și iaurturi. Este, de asemenea, recomandată în unele diete pentru proprietățile sale sărace în sodiu și minerale.

Utilizarea sării negre a fost documentată pentru prima dată în medicina ayurvedică, o abordare tradițională și holistică a sănătății care își are originea în India. Vindecătorii ayurvedici susțin că sarea neagră din Himalaya are calități terapeutice. Cu toate acestea, este discutabil dacă aceste afirmații sunt înrădăcinate în cercetări solide. Interesant este faptul că, în ciuda numelui său, sarea neagră de Himalaya are o culoare brun-roz.

Tags: sare