De ce sunt atât de rare ouăle de curcă

Curcile sunt păsări de curte nelipsite din gospodăriile oamenilor de la țară, însă ouăle lor sunt o raritate. Majoritatea preferă să crească curcani, iar femelele sunt ceva mai rare, fiind ținute în general de prăsilă, pentru că masculii sunt mult mai rentabili din punct de vedere al cărnii (sunt mai mari, au piept și pulpe mai generoase). În plus, curcile fac ouă de cel mult două ori pe săptămână, spre deosebire de găini sau rațe, care produc în medie un ou pe zi.

Curcile sunt ceva mai greu de crescut pentru că, fiind păsări mari, au nevoie de mai mult spațiu și mai multă hrană, prin urmare fermierii, mici sau mari, optează în general pentru găini sau rațe, deoarece sunt mai ușor de întreținut. Cei care decid, totuși, să crească și curci știu că ouăle acestor păsări sunt sensibil mai scumpe și pot aduce venituri mai ridicate decât cele de la alte păsări domestice. Cum costurile cu întreținerea curcilor sunt, însă, ceva mai mari, nu se poate vorbi despre o profitabilitate prea ridicată.

Cu ce se deosebesc ouăle de curcă față de cele de găină

Oul este tot ou, prin urmare gustul celui de curcă este similar cu al celui de găină sau de rață. Aspectul este, însă, diferit, ouăle de curcă fiind, desigur, mai mari; coaja lor este mai tare, are un aspect granulat și roșiatic, iar membrana este mai groasă decât la oul de găină sau de rață.

Deși gustul nu este foarte diferit, gălbenușul oului de curcă are o textură ceva mai cremoasă și este mai mare. Cunoscătorii spun, de altfel, că tocmai de aceea ouăle de curcă sunt mult mai potrivite pentru sosuri și pateuri. 

Ce spun nutriționiștii despre ouă de curcă

Deși gustul este similar cu cel al ouălor altor păsări de curte și se prepară la fel, oul de curcă are un conținut mai mare de colesterol (737 mg). La 79-80 de grame, un ou de curcă are 135 de calorii; el conține 9 gr grăsimi, dintre care 3 sunt saturate, 1 gr carbohidrați și 11 gr proteine.

Bogat în vitamine și nutrienți, oul de curcă asigură 9% din necesarul zilnic de vitamina A; vitaminele B2, B6 și B12 îl fac o importantă sursă de energie. Oul de curcă asigură, totodată, 8% din necesarul zilnic de calciu și zinc, 12% din cel de fosfor, 2% din cel e cupru și mangan, 3% din cel de magneziu și potasiu.