Dieta tip intermittent fasting nu este cu mult mai eficientă decât planurile alimentare bazate pe restricționarea numărului de calorii consumate zilnic. Este rezultatul unui studiu efectuat de o echipă din China pe un grup de 139 de persoane obeze și desfășurat pe parcursul unui an întreg.

Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri și au mâncat ori între 8 a. m. și 4 p. m., ori la orice ora. Femeile au avut un aport caloric de 1200-1500 de calorii pe zi, iar bărbații unul între 1500-1800 de calorii. Pe parcursul anului de referință și persoanele care au urmat dieta intermittent fasting, și cele cu regim caloric au pierdut între 6 și 8 kg, fără diferențe semnificative între cele două grupuri studiate. În concluzie, dieta intermittent fasting, populară de prin 2010, nu este mult ami eficientă decât cea care prevede un aport caloric strict.

Concluzia atorilor studiului a fost confirmată și de dr. Ethan Weiss, de la Universitatea California, din San Francisco, care a apreciat că nu pot exista beneficii doar din hranirea într-o perioadă restrânsă de timp și că pierderea eficientă în greutate se poate realiza doar cu restricționarea aportului caloric.

Aportul caloric pentru participanții la studiul realizat de specialiști de la Universitatea Medicală din Guangzhou și publicat în New England Journal of Medicine a fost redus cu aproximativ 25% față de cel zilnic recomandat. Subiecților li s-a cerut să fotografieze tot ce au mâncat în perioada de referință și să țină un jurnal alimentar.

Persoanele din grupul alimentar cu aport caloric diminuat au slăbit în jur de 8 kg, iar cei din grupul intermittent fasting, care au avut parte de același regim caloric, dar care mâncau doar în intervalul orar 8 a. m. - 4 p. m., au dat jos în jur de 6 kg în timp de un an.

Diferențele dintre cele două grupuri nu au fost semnificative nici în privința numărului de kilograme „topite”, nici în privința circumferinței taliei sau a stratului de grăsime.

Dietele tip fasting sunt populare din 2010 și au cunoscut mai multe forme.

Jennifer Aniston, de exemplu, spunea în 2019 că nu a niciodată micul dejun și că dimineața consumă doar lichide, pentru a putea mânca spre finalul zilei.