Sănătoase, în esență, bunătățile de sezon pot ascunde un secret toxic: crescute în sere și solarii, verdețurile atât de râvnite după o iarnă lungă pot acumula cantități mari de nitrați și nitriți în frunze.

Verdețurile sunt importante pentru acel boost de energie și vitamine de care organismul are nevoie după sezonul rece. Atenție, însă, să nu ajungeți să mâncați nitrați cu lingura, după cum avertiza însuși prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Acesta a explicat că, private de lumină naturală, trufandalele acumulează o cantitate mare de nitrați, mai ales la nivelul frunzelor, ceea ce pentru organism nu este chiar atât de sănătos. 

„Fără o sursă de lumină, metabolismul plantei generează nitrați și atunci veți mânca nitrați cu lingura. Aceștia blochează hemoglobina, iar asta înseamnă că sângele nu mai poate transporta oxigen la celule, iar acestea mor. Primii care mor sunt neuronii, pentru că sunt cei mai sensibili, la fel și celulele musculare și cele din ficat”, avertizează dr. Mencinicopschi.

Salata, ceapa verde, ridichile, ștevia, spanacul, urzicile sau usturoiul verde este important să fie consumate în perioada propice creșterii lor fără stimulare. Cele mai multe dintre ele se găsesc, naturale, primăvara, însă pot fi cultivate și în restul anului. Crescute în sere sau solarii, ele pot fi contaminate și pot face mai mult rău decât bine.

Cât de toxici sunt nitrații și nitriții

Produși de plante însele, aceste substanțe au o toxicitate relativ scăzută și nu au efecte nocive imediate. Dacă mai pui, însă, la socoteală și posibilitatea ca legumele și verdețurile să fi fost stimulate și chimic, datele problemei se chimbă.

Potrivit standardelor internaționale, limita maximă acceptabilă de nitrați pe zi este de 3,7 mg per kilogram de greutate corporală, iar în cazul nitriților limita considerată sigură este de 0,07 mg/kg greutate corporală, potrivit Autorității Europene pentru Siguranță în Alimentație (EFSA).

Nitrații și nitriții în exces pot fi toxici pe termen lung, mai ales pentru copii.