În lumea animală, insecte precum gândacul Diploptera Punctata produc o substanță asemănătoare laptelui, care este chiar mai hrănitoare. Această specie este foarte comună în Pacific și poate fi găsită în India, China, Australia, Hawaii, Birmania, Thailanda, Samoa, Indonezia sau  Noua Guinee.

Gândacul Diploptera Punctata își hrănește puii cu o substanță cristalizată aflată în interiorul intestinelor sale, motiv pentru care această substanță este cunoscută sub denumirea populară de "lapte de gândac", deși nu este un produs lactat ca atare, deoarece nu conține lactoză.

Studiile susțin că această substanță este foarte hrănitoare, deoarece conține proteine, carbohidrați și lipide, astfel încât ar putea fi considerată un aliment complet.

Potrivit unui studiu publicat în International Union of Crystallography Journals, această substanță "poate fi un supliment elementar pentru populațiile subnutrite sau o alternativă pentru persoanele cu intoleranță la lactoză".

Care sunt beneficiile laptelui de gândaci?

În plus, un studiu realizat în 2021 susține că laptele obținut de la această insectă furnizează cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru om și care nu se găsesc decât separat în majoritatea alimentelor, adică valoarea sa nutritivă poate egala o dietă echilibrată, dar nu și majoritatea cărnurilor sau fructelor de sine stătătoare.

Pentru a obține lapte de gândac, este necesar să se aștepte aproximativ 40 de zile până când insecta se maturizează, își face puii și astfel începe lactaţia.

Foto: unsplash.com