Din acest motiv, este necesar să știm să identificăm caracteristicile care fac dintr-un pește un produs proaspăt.

Identificarea prospețimii

Cel mai proaspăt pește este cel viu, dar, desigur, nu tot timpul putem avea acces la acest tip de produs, De aceea, trebuie să ne asigurăm că furnizorul oferă un produs care a fost tratat în mod corespunzător, respectând, în primul rând, lanțul frigorific.

Peștele și fructele de mare trebuie păstrate întotdeauna la rece: între 0° și 3° C. Acest lucru se realizează prin păstrarea produselor în camere frigorifice și înconjurate de gheață pisată.

Evitați-le pe cele expuse la soare sau la temperaturi ridicate. În acest sens, se recomandă cumpărarea peștelui doar din locuri unde acesta este protejat cu gheață. Prin urmare, evitați să îl cumpărați de la cei care nu asigură aceste condiții de depozistare.

Peștele congelat este, de asemenea, o garanție a calității, mai ales atunci când este ambalat, însă cei care caută prospețimea trebuie să știe cum să îl identifice. Există trei moduri de a identifica peștele proaspăt, folosind trei dintre simțurile noastre: mirosul, vederea și atingerea.

1. Miros

Peștele proaspăt nu are un miros puternic sau neplăcut. Nu. Ar trebui să miroasă ca marea sau cel puțin să aibă un miros neutru. Evitați afacerile cu mirosuri puternice, deoarece acestea sunt semne de descompunere.

2. Ochii și branhiile

Peștii proaspeți au ochi strălucitori și proeminenți. Solzii lor sunt bine prinși și ar trebui să-și păstreze culoarea și strălucirea. Un alt punct cheie: branhiile. Acestea trebuie să fie viu colorate și strălucitoare. Ochii terni sau tulburi, branhiile cenușii și solzii căzuți sunt semne că peștele nu este tocmai proaspăt.

3. Aspect

Carnea unui pește proaspăt este fermă. Cum vă puteți da seama? Apăsați cu degetul arătător pe carne; aceasta ar trebui să revină imediat la starea normală. De asemenea, dacă peștele este tăiat în bucăți, priviți oasele: acestea ar trebui să fie ferm atașate de carnea peștelui. Iar carnea ar trebui să fie fibroasă. Evitați peștele care este apos sau a cărui carne se desface ușor, deoarece trebuie să fi fost decongelat.