Conform unui studiu german recent și a unor analize amănunțite, bureții de vase sunt obiecte din bucătărie care conțin o concentrație mare de bacterii. Analizele au arătat că pe un burete de vase se găsesc aproximativ aceleași cantități de bacterii ca și în fecalele umane. Profesorul Markus Egert, autorul studiului publicat și în revista Nature, atrage atenția că pe un centimetru cub de burete există aproximativ 82 de miliarde de bacterii aparținând la peste 300 de specii diferite.

Printre acestea se numără Moraxella osloensis, dar există și alte bacterii, cum ar fi Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella și multe altele.

Igienizarea bureților nu este soluție 

Datele studiului au arătat, de asemenea, că spălarea și dezinfectarea bureților nu este reprezintă o soluție, ba chiar pot înrăutăți situația. Cele mai agresive bacterii pot rezista la temperaturi foarte înalte. Singura soluție viabilă în acest sens este schimbarea bureților la fiecare săptămână sau la cel mult 15 zile. De asemenea, dacă buretele se deteriorează, acesta trebuie schimbat imediat.