Cojile de ouă pot fi refolosite în moduri neașteptate

De câte ori nu ai suferit un accident minor în bucătărie pentru că ai ținut incorect cuțitul sau pentru că ți-a alunecat? Dacă ai spart deja un ou și încă nu ai aruncat coaja, află că tocmai ea te poate ajuta atunci când te-ai tăiat și nu ai la îndemână un plasture (care oricum mai mult te va încurca, fie vorba între noi). Coaja de ou, mai precis membrana de pe interiorul ei, este de mare ajutor în cazul unor tăieturi minore. Nu doar că va sigila rana, dar are și proprietăți vindecătoare și cicatrizante. Ea poate fi umezită și aplicată pe tăietură pentru a accelera vindecarea.

Dacă ai grădină sau doar ghivece multe cu flori în casă, coja de ou mărunțită îți va fi de mare ajutor. Pusă în jurul plantelor, ea este o sursă de calciu și alte minerale pentru plante, mai ales pentru cele abia sădite, care au nevoie să fie „hrănite”. În plus, solul va rămâne aerat mai mult timp.

Tot calciul din coaja de ou o face și un aliment excelent pentru păsări mai mari sau mai mici. Ea poate fi amestecată, pisată, cu semințele cu care obișnuiești să le hrănești.

Coaja de ou pisată presărată în pământul plantelor este un îngrășământ natural excelent; totodată, le ferește de boli precum putregaiul apical, dar și de dăunători precum melcii sau limacșii.

Cojile de ou pot fi refolosite și în alimentație. Coace-le timp de 8 minute la 350 de grade, după ce le-ai spălat foarte bine în prealabil, lasă-le să se răcească și apoi macină-le; pudra rezultată poate fi adăugată ca supliment de calciu în sucuri, smoothie-uri și alte preparate.

Tags: oua, coji de oua