De câte ori ai cumpărat un cuțit care promitea să facă ce nu a făcut niciun altul până la el? De câte ori ai sperat că ți-ai găsit aliatul perfect pentru momentele când ai chef ce bucătăreală? Și de câte ori ai fost dezamăgit de produs și ți-ai spus că materialul este prost, ascuțișul este greșit realizat și câte și mai câte.

Greșeli care scurtează viața cuțitelor de bucătărie

Renunță la a mai cumpăra cuțite având prețul ca principal criteriu de selecție. Un preț foarte ridicat nu este neapărat o garanție pentru calitatea produsului, iar un cuțit suspect de ieftin nu ar trebui, din start, să îți creeze așteptări prea mari.

Documentează-te atent inainte de a cumpăra un set de cuțite, pentru a te asigura că faci o alegere potrivită. Un set de cuțite cu un preț mai mic poate fi tentant, însă este, de cele mai multe ori, o capcană. Totuși, alege-ți cutitele și în funcție de nevoi, pentru că nu îți trebuie un set super costisitor, dacă gătești doar pentru acasă.

Uita-te la materialul din care este făcut cuțitul! Un cuțit din oțel-carbon va fi mult mai ascuțit și se va toci  mai greu decât unul din oțel inoxidabil, dar are nevoie și de o îngrijire mai atentă.

Asigură-te că te simți confortabil cu cuțitul în mână și alege unul cu un mâner care să se potrivească în palma ta. Mulți preferă cuțitele cu mâner turnat, pentru ca, în teorie, există un risc mai mic să se strice.

Un cuțit pentru carne trebuie să aibă lama mai lungă decât cel pentru legume sau fructe. Dacă le vei folosi încrucișat, cu siguranță vei strica lama, iar apoi cuțitul de carne nu va mai tăia așa grozav, iar cel pentru legume îți va crea neplăceri, deoarece ascuțișul se tocește în contact cu carnea și mai ales cu grăsimea.

Gestul care prelungește viața cuțitelor

Indiferent de alegerea pe care o vei face, trebuie să știi că durata de viața a cuțitelor tale depinde și de tine.

Un truc banal este să renunți la a le mai ține în sertare, așa cum te-ai obișnuit, însă dacă acest lucru nu este posibil, folosește măcar un organizator pentru sertare. Astfel, lama nu se mai lovește de alte ustensile de bucătărie și este mai bine protejată. 

Poți, de asemenea, să le păstrezi pe o bandă magnetică montată pe perete sau într-un suport din lemn, special pentru cuțite, ori, ca marii chefi, într-un support textile special.

Astfel, vei proteja lama cuțitului, dar și tăișul, evitând ca acestea să se strâmbe sau să se „ciobească” din cauza depozitării incorecte.

Tags: cutit, bucatarie