Această variație de culoare va depinde de rasa găinii. Ce alți factori pot afecta culoarea ouălor de găină? Și, mai important, afectează culoarea valoarea nutritivă a oului? 

Cum putem ști ce culoare vor avea ouăle unei găini?

Dacă găina este maro (rasa Rhode Island Red), ouăle ei vor fi maro. Dacă găina  este albă (rasa Leghorn, subțire și albă), va depune ouă albe. Dar ce se întâmplă dacă găina este de altă culoare? În acest caz, va depinde de genetica păsării. De exemplu, dacă are o greutate redusă sau un "tip mediteraneean", atunci va depune ouă albe. Iar dacă este semiprețioasă sau de tip "Atlantic", culoarea oului va fi maro.Cu toate acestea, există găini care fac ouă albastre sau verzi. De ce apare această variație? 

De ce unele ouă sunt de culoare albastră sau verde?

În primul rând, să definim faptul că culoarea ouălor depinde de doi pigmenți: biliverdina și protoporfirina. Acesta din urmă este un pigment care se găsește în globulele roșii ale păsării, care se atașează de ouăle din oviduct și le conferă culoarea maro.

Cu toate acestea, în unele cazuri, există o enzimă care intră în procesul de pigmentare a ouălor. Această enzimă transformă hemoglobina normală a păsării în biliverdin, care, atunci când este atașată de cochilie, dă nuanța albastră și verde. Cu toate acestea, păsările cu această particularitate depun mai puține ouă decât o găină "normală".

Ouă cu pete

Această culoare a ouălor este întâlnită mai ales la ouăle de prepeliță. Aceste pete maronii sau măslinii se datorează acumulării specifice de protoporfirină în oviduct. Pe lângă aceste nuanțe de culoare, ouăle prezintă și forme speciale, neregulate.

Valoarea nutritivă a ouălor colorate

Deși pot exista multe tipuri și culori diferite de ouă, realitatea este că acest lucru nu marchează valoarea nutritivă pe care o oferă. Așadar, indiferent de culoarea oului, valoarea nutritivă este aceeași și nu variază semnificativ.

Există studii, cum ar fi cel al ONG-ului Cetsur, care sugerează că ouăle albastre au mai mulți caroteni în gălbenuș, mai puține proteine în albuș și mai mult colesterol. Dar realitatea este că nu există diferențe semnificative, astfel încât nu este logic să se concluzioneze că există o diferență între ouăle verzi sau albastre și cele maro sau albe.

Sugestia este că, pentru a oferi o valoare nutritivă remarcabilă, pasărea ar trebui să fie hrănită natural și să aibă interacțiune cu natura, deoarece acest lucru îi va permite să dezvolte un sistem imunitar puternic, ceea ce va permite o creștere fiziologică optimă.

Pe scurt, culoarea ouălor depinde de pigmenți, de termoreglare și de rasa găinii. În anumite cazuri, culorile pot fi verzi, albastre sau cu pete maro. Cu toate acestea, valoarea lor nutritivă este aceeași în toate cazurile. Prin urmare, consumul oricărui ou colorat va fi nutritiv și benefic pentru sănătate.

Sursa foto: shutterstock.com