Un lucru foarte obișnuit atunci când observăm că un aliment are un pic de mucegai pe el, de exemplu pâinea feliată, este să tăiem bucata mucegăită și să mâncăm restul. Dar aceasta este o mare greșeală.

Chiar dacă tăiem bucata cu mucegai pe ea, întregul aliment este deja contaminat și ne putem îmbolnăvi din cauza micotoxinelor.

Micotoxinele sunt compuși toxici produși în mod natural de unele tipuri de mucegai. Ele reprezintă un risc pentru sănătatea umană, deoarece pot provoca diverse efecte adverse, cum ar fi cancerul.

De asemenea, acestea pot cauza probleme în metabolismul estrogenului, precum și în sistemul renal sau în tractul digestiv. Unele micotoxine produc aceste efecte prin expunere pe termen lung, în timp ce altele au efecte acute.

Alimentele cu un conținut ridicat de apă devin terenul perfect pentru dezvoltarea mucegaiului, care poate provoca reacții alergice sau atacuri de astm la persoanele sensibile. De asemenea, poate duce la infecții fungice. În plus, expunerea la mucegai poate irita ochii, nasul, pielea, gâtul și chiar plămânii.