Chiar dacă sunt mai utile şi mai comod de savurat, fructele tăiate pot fi un pericol pentru sănătate. Acestea nu sunt la fel de nutritive precum cele proaspete, întregi, şi sunt supuse procesului de oxidare, în urma decojirii, atrage atenţia Bob Brackett, directorul Institute for Food Safety and Health.

De asemenea, aceste fructe sunt manipulate de mai multe mâini, de aceea sunt mult mai uşor expuse contaminării cu Salmonella, E.coli sau Listeria, spun specialiştii. Prin preparea termică, aceste bacterii pot fi distruse, însă în cazul fructelor proaspete, acestea sunt consumate ca atare şi pot creşte riscul de toxiinfecţie alimentară.

Totodată, decojirea şi tăierea fructelor, iar apoi expunerea lor la lumină şi la aer duce la oxidarea lor, astfel că textura, culoarea şi gustul sunt afectate. Ele îşi pierd substanţele nutritive, de aceea trebuie consumate imediat. 

"Vitaminele C și B în special sunt extrem de sensibile la procesul de oxidare, care poate fi ușor de observat atunci când tăiem, de exemplu un avocado. Dacă îl lăsăm expus câteva minute, pulpa acestuia devine maro. Același lucru se întâmplă și cu merele, explică Max Lugavere, autorul cărții Genius Food.

Sursa foto: shutterstock.com