Mierea de albine este un aliment extrem de nutritiv și foarte recomandat în acest sezon rece, când sistemul imunitar este mult mai vulnerabil din cauza schimbării vremii, care afectează sistemului respirator, provocând tuse sau gripă. Mierea este cunoscută ca având un efect expectorant și ajută la calmarea durerilor de gât.

Asta pentru că albinele iau ce e mai bun din flori și le transformă în zaharuri, aminoacizi, minerale și mai ales antioxidanți care sunt excelenți pentru sănătatea oamenilor și chiar s-a subliniat că este mult mai hrănitoare și, în unele cazuri, acceptabilă pentru persoanele care suferă de diabet. Antioxidanții săi includ flavonoide și fenoli, care ajută la protejarea sănătății inimii și la combaterea radicalilor liberi.

Aceasta este eficientă în combaterea diferitelor boli și probleme respiratorii, precum și în reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) și de trigliceride din sânge și în creșterea nivelului de colesterol bun (HDL). 

Specialiştii atrag însă atenţia că pe piaţă poate ajunge şi miere contrafăcută, care prezintă cu totul alte caracteristici decât mierea naturală. Din acest motiv trebuie să fii atent la culoarea mierii, la grosimea ei şi chiar la spuma pe care o face. 

De ce face mierea spumă?

Unii oameni cred că spuma care se formează pe miere este un semn că este un produs stricat; totuși, nu este neapărat așa. "Spuma" care se formează pe miere este, de fapt, o colecție de bule mici care se formează în lichidul gros și care îi conferă acel aspect albicios, dar face parte, de fapt, din procesul de cristalizare, un proces care are loc în mod natural în mierea de albine.

De fapt, se spune că, dacă mierea nu cristalizează niciodată, este mult mai probabil ca produsul pe care îl aveți în depozit să fie sirop de fructoză, adică să nu fie miere.

În mod similar, în timpul procesului de obținere a mierii, se formează un strat alb cunoscut sub numele de operculum, care este un fel de strat de ceară pe care apicultorii trebuie să îl îndepărteze pentru a extrage mierea. Uneori, atunci când se extrage lichidul gros, cad mici particule de ceară și impurități, care trebuie lăsate să se depună pentru a fi extrase. Aşadar, dacă mierea face spumă vei ştii ca este un lucru bun şi indică faptul că aceasta este naturală. 

Sursa foto: shutterstock.com