Nucile de orice fel trebuie sa fie înmuiate înainte de a le mânca, la fel și semințele. Explicația este că ele au nevoie de umiditate pentru ca enzimele să se activeze și să ne ofere ceea ce avem nevoie. În plus, nucile conțin acid fitic, care ne fura mineralele din corp, iar asta este valabil pentru toate tipurile de nuci, de la cele clasice, la caju, la migdale, fistic, arahide sau alune.

Nucile au nevoi ede umiditate pentru a incepe sa creasca, moment in care enzimele din ele incep sa descompuna nutrientii in forme chimice mai simple. Tocmai acest proces le face sa fie mai usor de digerat, iar noi evitam problemele pancreatice si gastrointestinale.

Dr. Gabriel Cousens explica in cartea „Mancatul constient” ca inmuierea nucilor inainte de consum prezinta inca un mare beneficiu: proteinele, vitaminele, mineralele si enzimele bune se inmultesc cu 300 - 1200%, iar acizii fitic si oxalic, care formeaza un soi de sistem de aparare contra bacteriilor, fungilor si insectelor, devin mai putin nocivi.

Cat este bine sa inmoi nucile

Pentru a te asigura ca le inmoi fix atat cat trebuie, e bine sa stii ca fiecare soi de nuca are proprietati diferite. Cel mai simplu este sa te ghidezi dupa culoarea pielitei care inveleste miezul. Migdalele, nucile obisnuite, alunele au acea cojita maronie, iar asta inseamna ca au un nivel mai mare de inhibitori de enzime. Ele este bine sa fie inmuiate cateva ore (ideal peste noapte), pentru a deveni mai usor de digerat. Nucile albe, insa, au o cantitate de inhibitori mai mica, astfel ca este suficient sa fie tinute in apa si doar o jumatate de ora.

Tags: nuci