i remarcat, desigur, că folia de aluminiu are o parte lucioasă şi una mată şi, deşi este vorba despre o particularitate datorată procesului de producţie, partea pe care folosim folia influenţează rezultatul final.

Dacă folosiţi folia de aluminiu pentru a înfăşura în ea alimente pe care doriţi să le coaceţi sau pentru a acoperi un vas care nu are capac, este bine de ştiut că ele se vor găti puţin mai repede dacă partea mată va fi spre exterior.

Cum folia de aluminiu se poate rupe foarte uşor şi devine şi mai sensibilă la temperaturi înalte, folosiţi-o în cel puţin două straturi pentru a evita "accidentele" culinare; în plus, transferul de caldură se va îmbunătăţi.

Folia de aluminiu în mai multe straturi sau pur şi simplu cea care este mai groasă, poate fi modelată pentru a înlocui tăvile de copt.

Pentru împachetarea alimentelor, folosiţi folia de aluminiu cu partea mata spre interior; veţi evita, astfel, transferul bacteriilor pe alimente de pe partea de folie pe care aţi atins-o cu mâna şi care a fost expusă în timpul depozitării.

Este sau nu sănătos să gătim în folie de aluminiu?

Folosirea foliei de aluminiu la gătit a dat naştere unor controverse de-a lungul timpului. În timp ce unii o consideră un accesoriu ideal în prepararea multor reţete, alţii sunt de părere că nu este chiar sănătos să o folosim, mai ales la temperaturi foarte ridicate.

Un studiu realizat recent a indicat că, folosită la temperaturi mai mari de 150 de grade Celsius, folia alimentară se descompune, iar particule de aluminiu ajung în mâncare peste limita maximă recomandată. Constatarea este valbilă şi pentru vasele din aluminiu, astfel că cercetătorii au recomandat pentru gătirea alimentelor la cuptor vase din sticlă sau porţelan.

Cum se foloseste folia de prospetime

Folia alimentară transparentă, cunoscută şi ca folie de prospeţime, este un accesoriu foarte util în bucătărie. Ea poate fi folosită pentru împachetarea alimentelor, pentru acoperirea vaselor fără capac, pentru a asigura recipientele în care transporţi mâncarea când mergi la serviciu sau pentru a acoperi capacele conservelor pentru iarnă, astfel încât ele să fie protejate de depunerile de praf sau de contaminarea din cauza eventualilor dăunători. 

Spre deosebire de folia de aluminiu, folia transparentă se poate folosi pe orice parte, pentru că se lipeşte oricum foarte bine (şi uneori chiar prea repede). Cel mai indicat este, însă, să o foloseşti cu partea interioară spre ceea ce doreşti să înfoliezi, din motive de igienă.

Folia de prospetime poate fi folosită pentru a împacheta fructe şi legume, înainte de a le depozita în frigier; este ideală mai ales pentru acele alimente pe care le tăiem şi nu le consumăm imediat în întregime (lămâi, ardei, pepeni etc.)

Folia transparentă poate fi folosită şi pe post de capac pentru recipiente în care încălzim mâncarea la cuptorul cu microunde, singura condiţie fiind sa nu existe contact între ea şi alimente şi să fie perforată în câteva locuri, pentru eliminarea aburului. Ea poate fi de ajutor şi în prevenirea unor accidente "lichide", atunci când este pusă peste o cană sau un pahar fără capac; pentru a consuma băuturile puteţi folosi un pai, care va perfora foarte usor folia.

Deşi se numeşte folie alimentară, folia de prospeţime poate fi soluţia salvatoare pentru bijuteriile şi gablonţurile care tind să îşi schimbe culoarea atunci când nu sunt purtate o vreme. Odată învelite în folie transparentă, accesoriile din argint nu se vor mai oxida, deoarece nu vor mai intra în contact cu aerul, şi îşi vor păstra aspectul mai mulţi ani.