Mașina de spălat vase pare a fi soluția magică. Dar, potrivit bucătarului spaniol Paco Almeida, nu are rost să cumpărăm o mașină de spălat vase. Totul este o chestiune de tehnică. Și a împărtășit pe contul său de Twitter (@ChefPacoAlmeida) tehnica sa, după mai bine de 15 ani petrecuți în bucătării din întreaga lume".

Bucătarul-șef continuă să explice tehnica sa. "Primul lucru pe care trebuie să îl înțelegem este să știm să facem diferența între diferitele tipuri de murdărie de pe vase (grăsime/reziduuri organice/ murdărie de suprafață) și să nu amestecăm diferitele tipuri de murdărie". 

Așadar, explică el, dacă gătești carne în cuptor, rezultatul va fi probabil o farfurie cu multă grăsime și vase murdare de grăsime. Așadar trebuie să fim atenți la tipul de murdărie și să nu amestecăm vesela. 

Iar primul pas este să eliminați cât mai multă grăsime, iar cea mai bună metodă este folosirea șervețelelor de hârtie a ziarelor sau a oricărei alte hârtii. "Pur și simplu frecăm vasul și farfuriile și absorbim cât mai multă grăsime posibil. În acest fel, evităm contaminarea altor tacâmuri sau veselă cu grăsime sau ulei, care sunt de obicei cel mai greu de curățat și necesită multă apă fierbinte, detergenți și degresanți. Acesta este un pas fundamental pentru o spălare corectă a vaselor", subliniază el.

După toate acestea, acum urmează spălarea propriu-zisă. Detergentul este un ingredient cheie, iar Almeida sugerează diluarea unei sticle la patru, din două motive. Una, pentru că nu ne face bine la mâini și alta pentru că "dacă detergentul este bun, diluat cu apă funcționează la fel de bine". Dacă există multă grăsime sau murdărie, adaugă mai mult, dar pentru suprafață, "este mai mult decât suficient. 

Tehnica

Bucătarul își enumeră tehnica în 6 pași:

1. Grupăm în funcție de nivelul de murdărie.

2. Am curățat chiuveta și blatul.

3. Dăm drumul la un firicel de apă caldă.

4. Înmuiem totul și cu buretele aplicăm detergent. În acest fel, câștigăm timp de efect.

5. Timp pentru clătire 

6. Păstrați întotdeauna cele mai murdare lucruri pentru final, fie că este vorba de vasele de copt, de oale și tigăi sau de farfurii.