Cartofii au căpătat reputația de a îngrășa și de a crește riscul de diabet de tip 2, deoarece provoacă creșteri bruște ale glicemiei, motiv pentru care se numără printre alimentele pe care trebuie să le evite persoanele supraponderale sau rezistente la insulină. 

Cu toate acestea, un studiu publicat în Journal of Medicinal Food arată că cartofii sunt plini de nutrienți sănătoși și nu cresc riscul de obezitate sau diabet. Cu toate acestea, ei trebuie consumați într-un anumit mod.

Cum trebuie gătiți cartofii ca să nu îngrașă 

Cartofii trebuie preparați fierți sau copți în coajă și apoi depozitați în frigider pentru cel puțin 24 de ore. 

Cartofii conțin doar 80 de calorii la 100 de grame de aliment, deoarece 70% din compoziția lor este apă. Dacă îi gătești sau îi coci, nu adaugi nicio calorie, în timp ce dacă îi prăjești, aceștia oferă 380 de calorii la 100 de grame.

Gătindu-i cu tot cu coajă, adăugați fibre în mâncare, ceea ce îmbunătățește tranzitul intestinal și, mai ales, încetinește trecerea glucozei în sânge.

Iar dacă îi depozitezi în frigider timp de 24 de ore, amidonul pe care îl conțin se transformă în amidon rezistent. Amidonul este un tip de carbohidrat complex. În starea sa brută, amidonul este tare ca sticla. Odată gătit, zaharurile capătă o textură gelatinoasă și se înmoaie, astfel încât trec cu ușurință prin bariera intestinală în sânge. 

Însă, atunci când cartofii sunt depozitați în frigider, după 24 de ore, structura lor moleculară începe să se schimbe și se formează noduri (amidon rezistent) în lanțurile de zahăr care nu pot fi digerate. Acest lucru face ca mai puțină glucoză să treacă în fluxul sanguin și reduce caloriile cartofului.

Tags: cartofi