Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o putem face, deoarece mulți dintre cartofii de pe rafturi sunt cartofi conservați, adică cartofi vechi, în mare parte din Franța, care au stat nouă luni la rece și care au fost periați și curățați pentru a avea un aspect atractiv. 

Fiind un cartof vechi, proprietățile sale gastronomice și culinare sunt inferioare și nu este potrivit pentru prăjire, motiv pentru care este mai ieftin. 

Cartofii noi (în cadrul cărora triumfă soiul monalisa) se recoltează între martie și iunie, înainte de a se coace complet, și se remarcă prin coaja lor subțire, netedă și de culoare deschisă. De asemenea, aceștia conțin mai multă apă și mai puțin amidon, iar textura lor este perfectă pentru a fi prăjiți sau copți.

Pe de altă parte, cartoful de conservare, în timpul lunilor petrecute în depozit, a transformat amidonul în zahăr, astfel că, atunci când este prăjit, devine negru și moale, înrăutățindu-și aspectul și gustul.

Sfaturi pentru cartofi prăjiți perfecți

Pentru a obține un cartof prăjit bun, moale, auriu și cu o crustă crocantă potrivită, este esențial să vă uitați la data de recoltare de pe etichetă și să nu vă lăsați ghidat atât de mult de aspectul exterior al tuberculilor.

Pentru a avea un gust cât mai bun, este indicat să înmoi cartofii în apă câteva minute, apoi să-i uscați, înainte de a-i arunca în uleiul de fierbinte.