Pentru a ieși perfect, trebuie însă să urmezi câțiva pași simpli: 

Căldura este crucială 

Pentru un cozonac pufos, crescut, căldura este foarte importantă. Astfel, înainte de a te apuca de aluat, este important ca în bucătărie să fie cam 21-22 de grade, iar temperatura să fie constantă.

Nu deschide geamul în timpul preparării pentru a nu se face curent. De asemenea, este important să alegi o făină de calitate și drojdie uscată, pe care să o dizolvi în apă caldă înainte de a o pune în aluat şi ouă de casă dacă este posibil. 

"Pentru ca un cozonac să fie fraged eu recomand 2-3 linguri de untură care să se pună în aluat. Acesta din urmă trebuie frământat foarte bine, cel puţin 30-45 de minute. Veţi şti că este bun atunci când este puţin lipicios, dar se desprinde totuşi de pe mână. Dacă puneţi prea multă făină riscaţi să stricaţi cozonacul“, spune bucătarul Marian Toma.

Cât se lasă aluatul la dospit 

După ce am preparat aluatul, acesta trebuie lăsat la dospit până când îşi dublează volumul, aproximativ două ore. Nu umple tăvile până sus, pentru nu va mai avea loc să crească. 

La ce temperatură se coace cozonacul 

Un alt pas important pentru un cozonac pufos este coacerea. Dacă folosești un cuptor electric trebuie să îl încălzești la 200 de grade și după câteva minute să bagi tăvile cu aluat la cuptor. Nu da temperatura mare la început, pentru a nu se arde. În timpul coacerii, temperatura trebuie să rămână la 175 de grade. 

Dacă folosești un cuptor clasic, este bine să pui sub tăvile cu aluat, o altă tavă cu apă, pentru ca acesta să nu se ardă în partea de jos. Nu deschide sub nicio formă cuptorul în timpul coacerii deoarece cozonacul se va lăsa. 

Cu ce să ungi cozonacul deasupra 

Dacă vrei să aibă un aspect cât mai apetisant și să obții o culoare galbenă, poți adăuga puțin şofran dizolvat în lapte. De asemenea,  înainte cu 5 minute să fie gata puteţi unge cozonacul cu gălbenuş de ou şi lapte pentru a face o crustă frumoasă. 

De asemenea, poți aşeza peste cozonaci o hârtie de copt pentru a nu strica aspectul. Cozonacii se scot din tavă după ce s-au răcit complet.