Consumul regulat al mezelurilor, de câteva ori pe săptămână, ar putea prezenta riscuri pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată, boli de inimă sau pentru femeile însărcinate. 

"Mezelurile sunt destul de procesate, conținând mult sodiu și conservanți, cum ar fi nitrații și nitriții", spune Brenda Braslow, MS, RDN, dietetician nutriționist înregistrat pentru MyNetDiary. "Acești compuși chimici nu sunt prezenți în carnea proaspătă și au fost asociați ca fiind factori care contribuie la diferite tipuri de cancer."

Un alt motiv pentru care există unele efecte secundare periculoase asociate cu mezelurile este din cauza modului în care oamenii le consumă. "Cei mai mulți oameni mănâncă mezeluri cu brânză pe pâine, ceea ce sporește conținutul de sodiu", adaugă Braslow. 

Ce efecte au mezelurile în corp 

"Mezelurile sunt bogate în sodiu, iar aportul ridicat de sodiu poate provoca retenție de lichide și tensiune arterială ridicată la cei predispuși la hipertensiune arterială", spune Braslow.

Pankonin adaugă: "Sodiul este un mineral care ajută la controlul echilibrului fluidelor din organism. Dar atunci când există prea mult sodiu în fluxul sanguin, acesta poate crește volumul de sânge în vasele de sânge, ceea ce ar putea duce la creșterea tensiunii arteriale. Așadar, dacă aveți tensiune arterială ridicată, este important să monitorizați în mod regulat nivelul tensiunii arteriale și să alegeți alimente și băuturi care sunt mai sărace în sodiu."

Risc mare de toxiinfecții alimentare 

Mezelurile ar putea conține bacteria Listeria din cauza contaminării încrucișate, care poate afecta femeile însărcinate, adulții în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit", spune Pankonin. "Focarele de Listeria au fost legate de mezeluri, hot dog și brânzeturi moi. Se recomandă să evitați mezelurile dacă sunteți însărcinată sau aveți un sistem imunitar slăbit, cu excepția cazului în care sunt încălzite la o temperatură de 165 F înainte de a fi consumate."

Infecția cu Listeria poate provoca febră, dureri musculare, greață sau diaree și poate duce la meningită bacteriană, o complicație care pune viața în pericol. Dacă simțiți oricare dintre aceste simptome după ce ați mâncat alimente care au fost retrase de pe piață din cauza unui focar de listeria, solicitați tratament medical.

Cresc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare 

"Consumul de carne procesată este asociat cu o creștere a bolilor cardiovasculare", spune dieteticianul Jonathan Valdez, RDN, proprietar al Genki Nutrition și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din statul New York. 

"Carnea procesată are un conținut mai mare de grăsimi saturate decât alte proteine, iar cărnurile procesate au un conținut ridicat de sodiu. Nitratul, un conservant care se găsește în cărnurile procesate, poate crește, de asemenea, riscul de ateroscleroză și rezistență la insulină."

Pot crește riscul de cancer colorectal 

"Nitrații și nitriții sunt conservanți chimici folosiți adesea în mezeluri", spune Braslow. "Consumul ridicat de nitrați și nitriți a fost asociat cu un risc crescut de cancer colorectal.

"Unele mezeluri sunt tratate, motiv pentru care este posibil să vedeți o nuanță roz sau roșie în carne. Acest lucru se datorează nitraților sau nitriților care sunt adăugați în scopul conservării. Aceștia nu sunt neapărat un lucru rău, deoarece legumele conțin forme naturale de nitrați. Cu toate acestea, atunci când nitrații sunt gătiți cu proteine la temperaturi ridicate, acest lucru ar putea duce la un compus care cauzează cancer. Din nou, acesta este motivul pentru care este important să avem o dietă echilibrată, cu multe forme de fructe și legume, pentru a diminua riscul de cancer, adaugă Pankonin.