Posturile de peste an sunt nu doar un concept religios, ci şi o cură de detoxifiere şi de pregătire a organismului pentru a primi bunătăţile de pe mesele de sărbătoare. Poate fi greu, însă, să găseşti alimente şi preparate care să nu te îngraşe, mai ales că multe dintre semipreparatele de post nu sunt tocmai dietetice. În plus, mulţi dintre cei care ţin post sunt tentaţi să mănânce mai mult, iar atunci riscul de a acumula kilograme nedorite creşte foarte mult.

De ce mâncăm mai mult în perioadele de post

Postul, fie că este ţinut din considerente religioase, fie de nutriţie, poate fi destul de dificil de ţinut. Să te abţii de la alimente "de dulce" pentru o perioadă mai lungă de timp duce la apariţia poftelor. Poftele şi înfrânarea lor duce la frustrare şi chiar la o falsă panică a foamei, potrivit terapeutului în nutriţie Anca Alungulesei.

Pentru multe persoane care postesc apare tendinţa, în primul rând de a creşte cantitatea de mâncare consumată dintr-o panică falsă a foamei şi a ideii că nu se satură, dar şi dintr-o dependenţă mare de carbohidraţi, care generează un cerc vicios: mănânci, nu te saturi şi mai vrei", explică nutriţionistul, creator al programului de slăbit Psiho-Dieta, într-o postare pe Facebook.

Ce mănâncă românii în post

Covrigi cu sare, mac, susan, seminţe, sticks-uri şi grisine, produse de patiserie de post, pâine cu diverse preparate vegetale (zacuscă, salată de vinete, pateuri vegetale etc), cartofi, paste, orez. Ce au în comun toate acestea? Carbohidraţii, care în corp se transformă în glucoză, care devine, după metabolizare, un strat "generos" şi foarte greu de îndepărtat de grăsime. 

Ai spune că îţi poţi permite compromisuri alimentare dacă apoi compensezi cu mişcare şi sport, însă energia consumată de organism pentru metabolizarea carbohidraţilor generează şi o stare de oboseală care numai la mişcare nu te mai îmbie, mai ales în sezonul rece.

Cum să mănânci în post ca să nu te îngraşi

"Cheia" unui post eficient şi fără kilograme în plus constă în echilibrarea alimentaţiei, astfel încât să scădem cantitatea de carbohidraţi şi să o creştem pe cea de legume.

Cum arată un meniu echilibrat într-o zi de post? Nutriţoniştii recomandă ca el să conţină proteine vegetale, probiotice naturale şi grăsimi vegetale bogate în omega 3; peste toate acestea, apă din belşug, pentru o hidratare optimă.

Ce puteţi mânca pentru a le bifa pe toate? Legume, fie gătite, fie crude (bogate în vitamine şi fibre), soia, hrişcă, mazăre, fasole, ciuperci, sparanghel, avocado, chia, quinoa, orez brun, năut, nuci, alune, fistic, caju, murături (gogonele, castraveţi, gogoşari, varză acră).

Pe lângă ce mâncăm, este foarte important să fim atenţi când şi cât mâncăm. Porţiile de mâncare nu trebuie să fie mai mari decât de obicei, iar orele de masă trebuie respectate şi în post, la fel ca în restul anului. Gustările şi ronţăitul pot fi o capcană din care veţi ieşi cu kilograme în plus, atrag atenţia nutriţioniştii.