Pentru început, este important să rețineți că orezul este un produs bogat în amidon, așa că este normal să apară spumă - în funcție de tipul de orez pe care îl preparați, unele sunt mult mai predispuse la spumă.

În funcție de tipul de gătire pe care trebuie să îl aibă fiecare dintre aceste tipuri de orez, veți observa că unele dintre ele se hidratează mai ușor și, în același timp, sunt mult mai lipicioase. 

Cum se fierbe orezul astfel încât să nu facă prea multă spumă?

Potrivit specialiștilor, amilopectina este cea care determină apariția spumei; dar, dacă nu vreți ca aceasta să crească prea mult, ceea ce trebuie să faceți este să spălați boabele cu apă rece și să le frecați astfel încât structura să se descompună. Continuați acest proces până când apa devine limpede.

Pe de altă parte, înmuierea orezului este, de asemenea, pentru a descompune amidonul, astfel încât acesta să nu formeze o formațiune neplăcută.

Atunci când fierbeți orezul, puteți pune și o cantitate mică de ulei de măsline înainte de fierbere; acest lucru va împiedica apariția bulelor și formarea cocoloașelor.

Pe de altă parte, formarea spumei la fierberea orezului poate fi evitată dacă nu se pun mai mult de două cești de apă la o ceașcă de orez, astfel încât acesta să se gătească prin umezeală și nu prin fierbere. Pe de altă parte, focul mic este foarte important după fierbere, pentru că, dacă lăsați flacăra mare, nu veți face decât să faceți ca boabele de orez să se ciocnească mai mult și, prin urmare, amidonul să facă mai multă spumă. 

Tags: orez