Cartofii sunt ingrediente de bază în alimentația noastră și nu pot lipsi din nicio cămară. Potrivit unui raport întocmit de Ministerul Agriculturii, Zootehniei, Pescuitului și Mediului în 2017, fiecare familie consumă în medie 30 de kilograme pe an.

Dacă vom găti un cartof prin metoda tradițională, adică într-o cratiță cu apă și un praf de sare, ideal este să o facem fără să-l decojim, adică să punem cartoful întreg, spălat, în cratiță. Timpul de gătire în acest caz va varia în funcție de mărimea cartofului, așa cum este logic. Un cartof pentru garnitură nu este același lucru cu un cartof mare pentru umplutură.

În timp ce un cartof mic poate dura doar 12 minute pentru a fi gătit, un cartof mare poate dura aproape o jumătate de oră pentru a ajunge la fierbere. Pentru a evita ca unii cartofi să fie fierți prea mult și alții prea puțin, alegeți cartofi de aproximativ aceeași mărime și, după ce apa a fiert timp de 10 minute, introduceți o scobitoare pentru a verifica gradul de coacere.

Dacă reușiți să înfigeți cu ușurință scobitoarea, cartoful este gata. Dacă trebuie să folosiți forța pentru a înfige scobitoarea, lăsați cartofii să se gătească mai mult timp și verificați din când în când.