Există sute de varietăți de brânzeturi, dar acestea două sunt adesea confundate, ele sunt unele dintre cele mai cunoscute brânzeturi din Franța, dar aspectul lor le face greu de diferențiat pentru cei care nu sunt experți.

Locul de fabricație 

Ambele sunt fabricate în Franța și au o denumire de origine, dar Brie este fabricat în Thiérache/Brie, în nordul acestei țări europene, în timp ce Camembert este produs în Normandia, în nord-vestul țării.

Producție 

La fabricarea brânzei Brie se adaugă smântână, dar nu și la Camembert, astfel încât Brie are 60% grăsime, iar Camembert doar 45%. Brânza Camembert folosește fermenți lactici mai puternici, care trebuie să fie depozitați în forme cu ajutorul unui polonic, fiind nevoie de cel puțin cinci polonice pentru a face acest lucru, ceea ce îi conferă o aromă mai puternică. Pe de altă parte, în brânza Brie, fermenții lactici pe care îi folosește, mucegaiul Penicillium și, uneori, bacterii precum Brevibacterium linenssolo, se depun o singură dată în mucegaiul brânzei, ceea ce face ca aroma acesteia să fie mai blândă.

Aromă

Brie: aromă ușoară de amoniac, gust de unt și sărat, din ce în ce mai puternic pe măsură ce se maturizează.

Camembert: aromă mai fructată, fără amoniac, cu o notă de ciuperci, cremoasă, cu un gust amar și puternic.

Aspect

Brie: are un interior albicios, se produce în discuri mai mari, de 1 până la 3 kilograme, tăiate în bucăți triunghiulare mai mici.

Camembert: Se vinde de obicei într-o singură bucată rotundă cu o dimensiune de 12 cm și o greutate de 250 de grame, are o culoare gălbuie.