Cu toate acestea, există unele obiceiuri zilnice care nu sunt adecvate, cum ar fi spălarea ouălor atunci când acestea au coaja murdară. Atunci când cumpărăm ouă este necesar să verificăm dacă exteriorul ouălor este intact și curat și dacă pe ambalaj este imprimată data limită de consum, însă nu întotdeauna putem avea acces la ambalaje care să îndeplinească aceste condiții.

Acesta este motivul pentru care multe persoane au tendința de a le spăla în cazul în care au murdărie pe coajă, lucru pe care OCU (Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor) nu îl recomandă în practică, deoarece apa poate facilita pătrunderea germenilor în ou.

"Ouăle au microorganisme în coajă, care este poroasă, iar dedesubt se află cuticula, care este partea care protejează gălbenușul și albușul. Dar coaja este poroasă și, dacă o spălăm cu apă, presiunea face ca microparticulele să treacă în alimente", a declarat Lluís Riera, director al companiei de consultanță în domeniul siguranței alimentare SAIA.

Dacă există excremente, ar trebui să le curățăm chiar înainte de a le găti, niciodată cu câteva zile înainte, pentru că în timpul care trece până la gătire dăm timp microorganismelor să se înmulțească.

Prin urmare, spălarea ouălor cu apă (ceea ce nu este același lucru cu dezinfectarea lor) este inutilă, deoarece apa nu ucide bacteriile precum salmonela. Dimpotrivă, poate fi contraproductivă.

Tags: oua