Când vine vorba de îngrijire și igienă în bucătărie, este foarte important să recunoaștem care sunt cele mai potrivite procese; și, deși poate părea foarte sănătos să treci toate alimentele prin apă, nu este întotdeauna cel mai indicat lucru, potrivit experților.

Acest lucru se datorează în mare parte contaminării încrucișate. Și dacă nu știți ce este, vă explicăm. Potrivit Agenției Catalane pentru Siguranța Alimentară, "este procesul prin care microbii sau alte substanțe străine, cum ar fi alergenii, sunt transferate în mod neintenționat de la un aliment sau obiect la un alt aliment, cu efecte dăunătoare".

Chiar dacă nu observați, atunci când vă decideți să spălați niște alimente, sunt șanse ca micile picături care se împrăștie pe vasele pe care tocmai le-ați curățat, pe suprafața pe care ați tăiat mâncarea sau chiar pe mâinile dumneavoastră să ajungă unele dintre aceste reziduuri care pot conține tot felul de agenți patogeni.

Ce alimente nu ar trebui să speli niciodată înainte de preparare 

Dacă sunteți una dintre acele persoane care înmoaie pastele înainte de a începe să le gătească, este o greșeală, deoarece își pierd din savoare, devin mai moi, iar aderența lor este mult mai mică. Pe de altă parte, nu se recomandă spălarea salatelor care au fost deja dezinfectate.

Ciuperci: Nu trebuie depozitate fără să fie uscate, dacă le-ați spălat. Dar cel mai bine este să nu le înmuiați în apă. Trebuie doar să le frecați cu o perie pentru a îndepărta excesul și să le ștergeți cu o cârpă umedă. Trebuie să tăiați baza numai dacă este murdară.

Alimentele conservate: Datorită procesului de îngrijire, aceste alimente nu au nevoie să fie înmuiate în apă, deoarece au fost deja suficient de bine curățate și dezinfectate.

Ouăle: Acestea trebuie spălate doar atunci când urmează să le gătiți imediat; se recomandă să le puneți într-un recipient cu apă și un vârf de cuțit de sare. Apoi uscați-le, dar nu le spălați și apoi depozitați-le, deoarece sunt expuse la contaminare.

Pui, carne de vită și pește: Ar trebui să vă concentrați doar pe gătitul lor bine la o temperatură mai mare de 65 ºC.

Deși știți deja ce alimente nu trebuie spălate, este important să le recunoașteți și pe cele care trebuie spălate, cum ar fi orezul, fructele și legumele proaspete, quinoa și legumele uscate.

 
Foto: Shutterstock.com