Grupul spaniol de cercetare privind dermatita de contact și alergia cutanată al Agenției spaniole de dermatologie și venerologie (AEDV) recomandă pacienților cu sensibilitate la nichel (în special la sărurile de nichel, care provoacă această alergie) să evite contactul direct cu obiectele care conțin nichel și reamintește că "un strat subțire de îmbrăcăminte poate să nu fie suficient pentru a evita reacția". 

Potrivit organizației, "acest metal se găsește în majoritatea obiectelor metalice, cum ar fi ustensilele de bucătărie, foarfecile, bijuteriile de lux, cerceii și piercingurile, ceasurile de mână, cataramele, nasturii de metal, fermoarele, monedele, aurul alb și protezele dentare și traumatice".

De asemenea, nichelul este adesea aliat cu alte metale, ceea ce îl face "unul dintre cele mai utilizate metale în viața de zi cu zi".

În ceea ce privește alimentația, specialiștii insistă asupra faptului că, în prezent, nu are rost o dietă săracă în nichel pentru persoanele alergice, este adevărat că, în cazurile de sensibilitate ridicată, mulți medici recomandă eliminarea acestui metal din alimentație.

Cercetările efectuate de oamenii de știință de la Clinica Cleaveland și de la Universitatea din Miami din Statele Unite arată că "s-a demonstrat că pacienții sensibilizați anterior la nichel pot dezvolta dermatită de contact după ingerarea de alimente care conțin nichel. Într-un studiu la care au participat persoane cu sensibilizare la nichel, o dietă săracă în nichel s-a dovedit a fi eficientă în controlul simptomelor la 39,28% dintre acești pacienți".

Alimentele care conțin nichel 

Spanac 

Alergia la nichel este mai frecventă la femei decât la bărbați, ceea ce se explică prin faptul că, în mod tradițional, el au fost mai expuse la coliere și mărgele realizate cu acest metal. În acest sens, vara este perioada din an în care dermatita de contact cu nichel crește, deoarece corpul este mai expus și există mai mult contact cu aceste obiecte.

Dacă adăugăm la aceasta faptul că transpirația tinde să agraveze mâncărimile și roșeața și că fructele și legumele de vară tind să aibă un conținut mai mare de nichel, acest sezon este deosebit de dificil pentru persoanele care suferă de alergii. Spanacul, precum și alte legume, cum ar fi broccoli, sparanghelul, prazul și ceapa, este unul dintre alimentele cu cel mai mare conținut de nichel.

Cacao

Cacaua este unul dintre alimentele cele mai bogate în nichel, așa că este indicat să nu exagerezi, ținând cont că se regăsește în multe produse precum produse de patiserie, înghețată, snacks-uri etc.

Potrivit Raportului privind rezultatele studiului prospectiv pentru determinarea nichelului în ciocolată, publicat de Agenția spaniolă pentru siguranța alimentară și nutriție (AESAN), "considerând o concentrație medie și un consum de nichel în ciocolată cu expunerea estimată, orice risc pentru consumatori poate fi exclus.

Cu toate acestea, pentru acei consumatori care sunt hipersensibili la nichel, se recomandă reducerea consumului de ciocolată neagră de înaltă puritate".

Alimentele conservate

Toate conservele și alimentele conservate pot conține concentrații semnificative de nichel, deoarece nichelul este asociat cu aliajul din conservă.

Deși aportul excesiv de nichel, fie că este alergic sau nu, a fost asociat cu o serie de boli, consumatorul mediu nu ar trebui să se alarmeze din acest motiv, deoarece cantitățile care ar trebui consumate pentru a ajunge la un punct de vătămare reală sunt foarte mari. 

"Cele mai grave efecte asupra sănătății cauzate de expunerea la nichel, cum ar fi bronșita cronică, scăderea funcției pulmonare și cancerul pulmonar și al sinusurilor, au apărut la persoanele care au respirat praf care conținea compuși de nichel în timp ce lucrau în rafinăriile de nichel sau în uzinele de prelucrare a nichelului.

Nuci 

Nucile, cum ar fi nucile caju, nucile, migdalele, fisticul și alunele, tind, de asemenea, să aibă concentrații ridicate de nichel.