Cu toate ca in retetele actualizate amestecul poate primi si mac, coaja de yuzu (o planta cictrica din Asia), rapita sau shiso (ruda cu menta), de cele mai multe ori formula veche este respectata de bucatari, mai ales ca are o traditie de peste 4 secole.

Condiment cu istorie

Datand aproximativ din anul 1600, amestecul aromat a fost folosit initial in scop medicinal si a aparut la scurt timp dupa inceperea cultivarii chilli-ului in Japonia.

Se numeste...

In ceea ce priveste denumirea, ea are o semnificatie simpla, shichimi insemnand sapte in nipona, adica cifra ingredientelor folosite pentru obtinerea condimentului. El nu trebuie confundat insa cu ichimi tagarashi, care seamana ca denumire si arata aproape la fel, dar nu este decat pudra simpla de chilli.

Varietati

In ceea ce priveste varietatile, exista doua mari categorii ale mixului, iar ele difera in functie de zonele geografice ale Japoniei in care se prepara.

  • Yagenbori shichimi provine din Tokyo si este obtinut prin amestecul de chilli, seminte de mustar, piper Sichuan, susan negru, seminte de mac si de canepa, precum si coaja de chinpi, un fruct cictric specific Asiei.
  • Cea de-a doua varietate se trage din Kyoto si poarta denumirea de Kiyomizu. Ea include chilli, piper Sansho, seminte de susan, nori si perilla, o planta din aceeasi familie ca a mentei, extrem de folosita in gastronomia nipona.

Oricare ar fi mancarea in care vrei sa incluzi cele doua mixuri insa, fii sigur ca nu vei da gres. Japonezii folosesc shichimi atat pentru felurile clasice precum supele sau noodles, dar si pentru a prepara sote-uri de dovlecei, de exemplu. De fapt, posibilitatile sunt infinite, iar versatilitatea amestecurilor nu va face decat sa transforme mancarea intr-un adevarat deliciu.

Pofta buna!