"Margherita", una dintre cele mai simple si populare pizze, are si ea legenda ei. Pizza Margherita este unul dintre acele feluri de mancare patriotice care au culorile unui drapel, in acest caz, ale celui italian: rosu, de la rosii; alb, de la mozzarella; verde, de la busuioc. Nimic mai potrivit pentru a-i aduce un omagiu reginei Margareta de Savoia (Margherita Maria Teresa Giovanna), sotia regelui Umberto I al Italiei.

Se spune ca, in 1889, cuplul regal petrecea cateva zile la Palatul Capodimonte. Regina ar fi auzit vorbindu-se despre pizza si a dorit sa o guste. Evident, la acea vreme regina nu putea merge la o pizzerie, asa incat a mers pizzeria la palat.

Artistul a fost Raffaele Esposito, desi totul indica faptul ca adevaratul autor a fost sotia sa, Donna Rosa. Lucrau la pizzeria "Pietro... e basta cosi" (Pietro... si ajunge; in prezent, "Brandi"). Pe atunci, la loc de cinste printre ingredientele celor mai populare tipuri de pizza era usturoiul. Eruditul Néstor Luján spune insa ca reginei nu ii placea usturoiul. De aceea, Raffaele a facut o pizza fara usturoi, reproducand cu ingredientele ei steagul italian.

Pizza a avut succes. Istorie sau legenda, s-a potrivit. La urma urmelor, singura obligatie a unei legende nu este de a fi reala, ci de a fi frumoasa.

Succesul unui fel de mancare din Tara Bascilor (in nordul Spaniei) este legat tot de o legenda. Este vorba despre "kokotxas" de merluciu, cele doua parti carnoase din partea inferioara a capului acestui peste. Regina María Cristina a Spaniei, vaduva lui Alfonso al XII-lea, isi petrecea vara in localitatea San Sebastián din Tara Bascilor, iar unul dintre curteni i-a laudat acest fel de mancare. Pe atunci, in societatile gastronomice basce nu puteau intra femeile, nici macar regina. De aceea i-a fost adusa o portie la palat. Reginei i-a placut, desi, conform retetei traditionale, preparatul avea destul de mult usturoi.

Astazi, pizza este ceva popular si ieftin. In schimb, "kokotxas" reprezinta o mancare scumpa si apreciata numai in Spania. Totusi, atat pizza Margherita, cat si "kokotxas" cu sos au ajuns la Palat. Fiecare in felul sau.