Se presupune ca numele preparatului este inspirat de un membru al familiei Stroganov, contele Pavel Alexandrovich Stroganov. Exista mai multe legende privind originea acestui fel de mancare. Conform uneia dintre ele, in timpul unei sederi in Siberia a contelui Stroganov, bucatarul sef al acestuia a observat ca bucatile de carne de vita erau inghetate si singurul mod de a le prepara era taierea carnii in fasii foarte subtiri. Conform unei alte legende, cu aceeasi protagonisti, bucatarul sef ar fi inventat aceasta reteta pentru a-i veni in ajutor contelui, care isi pierduse aproape toata dantura.

Reteta a cunoscut multe schimbari de-a lungul timpului, indepartandu-se destul de mult de cea originala. Prima reteta scrisa, Vita à la Stroganov, cu mustar, a fost publicata in 1861 in cartea de bucate a Elenei Ivanovna Molokhovets. Aceasta era preparata din cuburi de carne de vita (nu fasii, cum se folosesc in prezent) si un sos din zeama de supa, mustar si smantana. La inceputul secolului XX sunt introduse in reteta si ceapa si pasta de rosii iar in prezent multe restaurante asociaza reteta de vita Stroganoff cu ciupercile.

Vita Stroganoff a devenit o mancare extrem de populara nu numai in Europa ci si in SUA, China, Japonia, Iran, fiecare regiune adaptand reteta si garnitura cu care este servita carnea. In Suedia si Finlanda exista variante locale ce inlocuiesc fasiile de carne de vita cu un carnat cunoscut ca korv-stroganoff (carnat Stroganoff ) respectiv makkarastroganoff.

Ingrediente

  • 750 gr file de vita, taiat fasii subtiri
  • 2-3 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1 ceapa taiata marunt
  • 200 gr smantana
  • 1 lingurita mustar
  • 2 linguri patrunjel tocat marunt
  • sare si piper
  • 250 gr ciuperci

Se dau bucatile de carne prin faina, se prajesc pe ambele parti intr-o tigaie cu ulei. Se ia carnea din tigaie, se sareaza si se pipereaza.

Se soteaza ceapa in grasimea lasata de la carne, se adauga ciupercile si se lasa pana se inmoaie. Se adauga smantana si mustarul apoi carnea, se lasa sa fiarba putin si se adauga patrunjelul.

Se serveste dupa gust alaturi de o garnitura din orez, paste sau cartofi prajiti taiati foarte subtire.

Pofta mare!