Va propunem azi un desert delicios si surprinzator ca si alaturare de gusturi si ingrediente, Prekmurska gibanica. O prajitura in straturi, cu mere, nuci, branza si mac, Prekmurska gibanica este originara din regiunea Prekmurje din Slovenia. Numele ei se traduce prin prajitura in straturi din Prekmurje. Popularitatea acestui desert a depasit insa de mult timp locul in care a fost inventata, in prezent Prekmurska gibanica fiind considerata specialitate nationala. Vecinii din Croatia au un desert foarte asemanator ca ingrediente dar ceva mai putin elaborat, Međimurska gibanica.

Nu se stie exact de cand dateaza aceasta prajitura, se presupune insa ca reteta a evoluat de-a lungul secolelor. Cea mai veche atestare documentara a acesteia este din 1828.

Prekmurska gibanica este recunoscuta ca specialitate traditionala de catre Uniunea Europeana, astfel incat poate fi comercializata sub acest nume doar respectand reteta traditionala. Aceasta prajitura este o invitatie la experimentarea unor gusturi inedite, date de alaturarea a doua ingrediente foarte des utilizate in deserturile romanesti ( branza si mere), dar niciodata impreuna. Va invitam sa experimentati acest desert delicios!

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 300 gr faina
  • 3 linguri apa calduta
  • 2 linguri vin
  • 1 lingura zahar
  • Un praf de sare
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri unt topit, pentru a unge foile (puteti folosi foi pentru placinta din comert)

Pentru umplutura de mac:

  • 400 gr mac macinat
  • 200 gr zahar
  • 1 cana lapte fierbinte
  • Scortisoara dupa gust

Pentru umplutura de mere:

  • 500 gr mere rase
  • 200 gr zahar
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • Scortisoara dupa gust

Pentru umplutura de branza:

  • 500 gr branza de vaci
  • 300 ml smantana
  • 1 ou
  • 200 gr zahar
  • 2 linguri stafide inmuiate in rom
  • Vanilie

Pentru umplutura de nuci:

  • 500 gr nuci macinate
  • 200 gr zahar
  • Scortisoara dupa gust

Se amesteca separat ingredientele pentru fiecare umplutura.

Se unge o forma de copt cu unt. Se amesteca ingredientele pentru aluat, se framanta bine circa 10 minute si se lasa apoi aluatul sa se odihneasca cel putin o ora. Se taie in 9 bucati egale si se intinde in fasii subtiri de marimea formei in care se coace prajitura. Se pune un strat de aluat pe fundul tavii, se unge apoi cu unt topit, se presara peste aluat jumatate din umplutura de mac. Se acopera cu inca un strat de aluat, se unge cu unt topit, se intinde peste aluat jumatate din cantitatea de mere. Se pune inca o foaie de aluat, se unge cu unt topit si se intinde jumatate din umplutura cu branza. Se pune o foaie de aluat, se unge din nou cu unt topit si se toarna peste jumatate din umplutura de nuci. Se repeta procedeul cu umpluturile care au ramas, avand grija ca de fiecare data foaia de aluat sa fie unsa cu unt topit.

Ultimul strat trebuie sa fie de aluat, uns cu unt topit (puteti acoperi foaia de aluat cu o cana de smantana subtiata cu putin lapte). Se coace aproximativ o ora la 175o C.

Sursa Reteta