Lablabi este de obicei servit in restaurante accesibile sau la tonetele din strada. Nu va imaginati ca acest preparat inseamna numai boabe de naut si cateva condimente. Gustul este potentat adesea de masline, harissa (un sos pe baza de chili, rosii uscate si pasta de usturoi), ton, capere, rosii, ulei de masline, zeama de lamaie si aproape intotdeauna este adaugat si un ou fiert moale. Ce poate parea ciudat este ca acest fel de mancare , desi poate trece usor drept fel principal, este de obicei servit dimineata.

Ingrediente (4 portii):

  • 2 cani de naut uscat
  • 6 catei de usturoi
  • 1 frunza de dafin
  • Sare
  • Zeama de la o lamaie
  • 1-2 linguri chimion
  • 1 lingura harissa + inca putin pentru servire (se gaseste in magazinele arabesti si hypermarket-uri)
  • 4 felii de paine mai veche
  • 4 oua
  • 6 linguri ulei de masline
  • 1 legatura patrunjel
  • 2-3 rosii uscate taiate marunt (optional)
  • 2-3 lingurite de capere taiate

Se lasa nautul peste noapte la inmuiat. Se scurge, se pune intr-o oala si se acopera cu apa, se adauga 3 catei de usturoi si foaia de dafin. Se fierbe circa 45 de minute, se adauga sare apoi se mai lasa la fiert inca 30 de minute. Se maruntesc ceilalti 3 catei de usturoi, se amesteca cu harissa si chimionul si se pun peste naut. Se mai lasa la fiert 20 de minute. Se adauga 3 linguri ulei de masline si zeama de la ½ de lamaie si se mai lasa pe foc 5 minute.

Separat, ouale se prepara in apa fiarta, precum ochiurile romanesti. Se taie feliile de paine in patratele. Se pregatesc 4 boluri de supa, se impart cuburile de paine in parti egale, se acopera apoi cu supa, se pune cate un ou in mijloc. Se adauga harissa, putin chimion, patrunjel tocat fin, zeama de lamaie si uleiul de masline ramase, bucatelele de rosii uscate si de capere.

Inainte de a manca, se amesteca bine supa, astfel incat oul sa se sparga si sa se imprastie.

Pofta mare!

Sursa foto: sporksorchopsticks