Doubles, devenit mancare traditionala in Trinidad Tobago, este un fel de sandwich format din doua bara ( paine traditionala, plata) si umplut cu channa (o umplutura ce are la baza naut). Vanzatorii pun peste channa diverse sosuri: sos de mango, de piper, chutney de castraveti.

Crearea retetei ii este atribuita lui Emamool Deen, care in 1936 a deschis o afacere ce intial comercializa doar channa, umplutura de la doubles. Treptat, acesta a imbunatatit reteta, adaugand o singura bara, insa clientii i-au cerut sa puna doua, de aici venind si numele de doubles.

Unii istorici presupun ca doubles ar avea la baza reteta indiana de Chole bhature, un fel de mancare ce se prepara din naut condimentat si bhature (o paine asemanatoare cu bara, dar dintr-un alt tip de faina). Chole bhature insa nu are consistenta unui sandwich, folosind o singura bucata de paine, iar condimentele folosite de cele doua bucatarii fac ca cele doua preparate sa se diferentieze si mai mult. Totusi, in Trinidad traieste o comunitate importanta de indieni ce isi au originile in nordul Indiei, zona unde se consuma Chole bhature, asa ca n-ar fi exclus ca doubles sa fie o adaptare a retetei indiene.

Doubles se pot cumpara de la tonetele de pe strada, fiind o mancare foarte apreciata de catre turisti: ieftina, hranitoare, gustoasa, poate fi consumata si de catre vegetarieni.

Ingrediente:

Bara (36 de bara, pentru 18 portii)

  • 4 cesti faina
  • 2 lingurite pudra de sofran
  • 1 lingurita chimion macinat
  • 3 lingurite drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • ½ lingurita zahar
  • 1 ¼ ceasca apa calduta
  • Ulei pentru prajit

Se pune o ceasca de apa calduta intr-un vas mic, se adauga zaharul si drojdia. Se lasa deoparte pana isi dubleaza volumul. Intr-un vas mai mare se amesteca faina, sarea, sofranul si chimionul. Se adauga drojdia si ¼ ceasca apa, se amesteca bine pana se formeaza un aluat. Se acopera si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul, se formeaza 36 de mingiute, care se lasa la dospit inca 10-15 minute. Se ia o mingiuta si se aplatizeaza, formand un cerc cu diametrul de aproximativ 9-10 cm. Daca aluatul se lipeste de mana, umeziti mana cu apa. Se prajeste in ulei fierbinte, pe ambele parti. Se pun bucatile de bara obtinute pe servetele de hartie, pentru a absorbi grasimea.

Channa:

  • 225 gr naut (puteti folosi la conserva, pentru a economisi timp)
  • 1 lingurita coriandru pudra
  • 1 lingura chimion pudra
  • 1 ceapa mica
  • 4 catei de usturoi
  • ½ lingurita turmeric (curcuma)
  • ½ lingurita sare + ½ lingurita piper
  • 2 linguri ulei

Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ceapa se prajeste in ulei pana incepe sa se caramelizeze. Se adauga celelalte ingrediente si se amesteca bine. Se adauga apa cat sa acopere channa cu 3-4 cm, se lasa pe foc pana mai ramane putin lichid. Se sareaza si se pipereaza.

Chutney de castraveti:

  • 1 castravete mare
  • 1 lingurita coriandru
  • 1 ardei iute
  • 4 catei de usturoi
  • 2 lingurite zeama de lime
  • ½ lingurita sare
  • ½ lingurita piper
  • ¼ lingurita zahar brun

Se curata castravetele, ¾ se taie bucatele, ¼ se da pe razatoare. Se taie marunt usturoiul, coriandrul si ardeiul iute, se adauga castravetele peste ele. Se sareaza si se pipereaza. Se pune o bara pe farfurie, se adauga channa, peste channa se pune chutney de castraveti, apoi se acopera cu a doua bara.

Pofta mare!

 

Surse: reteta, foto