Colcannon este un tip de piure ce pe langa cartofi contine si kale (un tip de varza cu frunze verzi si mov, ce se apropie foarte mult de varza salbatica) sau varza alba, ceapa verde, unt si lapte sau smantana.

Prima referire la un fel de mancare ce are la baza cartofi fierti zdrobiti si varza este facuta in jurnalul lui Wiliam Bulkely de Bryndda, in urma calatoriei sale in Dublin in 1735. Se pare ca francezii si irlandezii au fost printre primele popoare europene care au inteles importanta cartofului in alimentatie si faptul ca poate salva populatia de foamete.

Pastrand o veche traditie, irlandezii ascund de Halloween diverse obiecte in colcannon, oferind astfel mici cadouri celor care gusta din mancare. Potrivit unora, cel/cea care gasea inelul se casatorea in urmatorul an, cine descoperea monedele se imbogatea iar nasturele si degetarul insemnau inca un an de burlacie.

Exista si o legenda conform careia fetele nemaritate pun prima si ultima lingura de colcannon intr-o soseta, pe care apoi o atarna deasupra usii. Se spune ca primul barbat care va trece pragul casei este alesul (un exemplu aici).

Irlandezii au si un cantec traditional inchinat celebrului fel de mancare, inregistrat in nenumarate variante de catre artisti irlandezi.

Daca doriti sa amestecati consistenta cartofului cu prospetimea verdeturilor, colcannon este varianta ideala, mai ales ca aveti ocazia sa reinventati clasicul (si uneori monotonul) piure intr-o maniera irlandeza.

Ingrediente (pentru 4 portii):

  • 4 cartofi rosii
  • Sare
  • 5-6 linguri unt
  • 3 cepe verzi
  • 3 cesti de varza taiata (puteti folosi si salata)
  • 1 ceasca lapte sau smantana

Cartofii se curata, se taie bucati mai mari si se pun la fiert. Se lasa pe foc pana se inmoaie. Se scurg si se lasa deoparte.

Intr-o tigaie se topeste untul la foc mediu si se adauga varza, se lasa 3-4 minute pe foc, apoi se adauga ceapa si se mai lasa 1 minut. Se toarna laptele sau smantana, se amesteca bine, se adauga apoi cartofii si se mai lasa 1-2 minute pe foc. Se zdrobesc cartofii impreuna cu celelalte ingrediente cu o furculita sau cu un zdrobitor de cartofi.

Se sareaza, se pune in farfurie Colcannon-ul cald iar in mijloc se face o adancitura si se adauga o bucata de unt. Se serveste intinzand piureul in untul topit.

Se pot adauga bucatele de sunca prajita.

Pofta buna!