Ingredientele principale sunt chhena (o branza foarte des utilizata in India si Bangladesh, ce seamana cu ricotta), stafide, zahar si caju. Gustul deosebit este dat de combinatia intre zaharul caramelizat si branza, chhena poda fiind singurul desert indian popular care se prepara cu zahar ars.

Prajitura isi are originile la inceputul secolului XX si se presupune ca ar fi aparut in orasul Nayagarh din regiunea Orissa, cunoscuta pentru savoarea mancarii si pentru deserturi devenite populare in India: rasgulla, kheer, kakara pitha etc. Se spune ca intr-o noapte, un cofetar a pus zahar si condimente peste branza care ii ramasese si le-a lasat peste noapte in cuptorul incalzit. A doua zi descoperind cu incantare desertul pe care tocmai il crease, i-a dat numele de chhena poda, care se traduce “branza arsa”.

Chhena poda este usor de preparat, are la baza putine ingrediente iar invitatii vor fi incantati de gustul surprinzator al prajiturii.

Ingrediente:

  • 900 gr branza ricotta
  • 1 ceasca stafide
  • 1 ceasca caju
  • 1 lingurita cardamon pudra
  • 10 linguri zahar + 5 linguri zahar pentru caramel
  • 3 linguri gris

Se incinge cuptorul. Caju-ul se taie bucati medii si se rumeneste intr-o tigaie cu foarte putin ulei, pana capata o culoare usor maronie. Se amesteca toate ingredientele.

Separat, se presara 5 linguri de zahar in forma de copt si se pune pe aragaz la foc mic, imprastiind zaharul caramelizat pe toata suprafata formei. Zaharul trebuie sa aiba o culoare aurie, daca devine maro inchis va fi amarui. Se toarna apoi compozitia in forma tapetata cu zahar ars si se baga la cuptor, la 180o C si se coace o ora. Verificati cu o furculita daca este gata (daca se ia aluat pe furculita mai lasati la copt).

Se lasa sa se raceasca 2-3 ore apoi se scoate din forma.

Pofta mare!

Sursa foto: pinterest