Venetia e faimoasa pentru gondole si canale, dar stiai ca venetienii au fost primii europeni care au folosit o furculita? Italia e faimoasa pentru coastele insorite si varietatea de paste, dar stiai ca bucatarii italieni au influentat decisiv si felul de a gati al altor europeni?

Bucataria italiana e una cu radacini puternice in istoria Europei. E veche de peste 2000 de ani. Coastele insorite ale Mediteranei i-au adus influente arabe, mirodenii si arome exotice de pe alte continente. Ca orice popor latin si italienii sunt mari gurmanzi iar pofta de mancare se vede in mesele lor copioase. E greu sa rezumi varietatea de forme pe care o ia materia prima in bucatria unui italian. Sunt zeci de feluri de pizza, nenumarate retete de paste si orez si la fel de multe varietati de branza si soiuri de vin ca in Franta. Dar orice meniu italian care se respecta are cel putin 5 feluri de mancare.

Cum arata un meniu autentic italian?

Italieni incep cu antipasti sau gusatri reci. Pe romaneste spus: aperitive. In ansamblu seamana foarte mult cu acestea din urma. Platourile sunt umplute cu legume (sotate sau crude), sortimente de mezeluri (cea mai apreciata fiind sunca de Parma, facuta dupa retete vechi de sute de ani), masline si branzeturi. Toate garnisite cu gustari unice ale bucatariei italiene: focaccia, bruschete (paine prajita cu ulei de masline si usturoi), vinete sau rosii uscate in ulei.

Urmeaza supa. Cu fidea, cu taitei, cu galuste, de peste sau cu legume, in functie de zona Italiei in care ne aflam. Si in acest caz vorbim de retete speciale pe care le gaseti numai la Roma. Stracciatella, care trebuie sa recunoasteti ca va duce cu gandul la ciocolata, e de fapt o supa de pui sau vita, la care se adauga oua batute si cascaval ras,  ingrosata uneori cu gris.

Meniul contiuna cu paste. Si abia de aici incepe maiestria bucatarilor italieni- spaghetti, lasagna, tortellini, tagliatelle- doar italienii sunt cei mai mari consumatori de paste din lume si inghit anual aproape 30 de kg de paste/ cap de locuitor. Si sunt atat de atasati de felul acesta de mancare, incat pe 13 septembrie 2007 au protestat impotriva scumpirii acestui aliment in magazine. Lasagna iti incanta papilele gustative, spun italienii din Toscana. Straturile de carne, paste si branza se topesc in gura daca stii cum sa le prepari. Alte regiuni se lauada cu raviolli, tot paste umplute, de data asta cu verdeturi si branza. Alte zone se mandresc cu tortellini (paste in forma de inel care se spune ca au fost inspirate chiar de buricul zeitei Venus), cu tagliatelle (paste in forma de panglica) sau cu lasagna verde (lasagna la care se adauga spanac).Nici sosurile nu sunt de neglijat in meniu: Ragu specialitate de la la Bologna, Pesto –preparat in restaurantele din toata lumea, creat in regiunea Liguria, sosurile cu Carne ( pentru spaghete bologneze sau carbonara).

Nu va ganditi ca masa s-a terminat. Felul principal abia acum vine. Carnurile sunt pretuite de italieni, la fel ca in orice alta tara. Fie ca e vorba de carne de porc, vita, pui sau miel, fie ca vorbim de delicatese marine, bucataria italiana le-a adaugat sosurile si condimentele care le schimba gustul si le dau aroma mediteraneana. Italienii au o pasiune si pentru carnea tocata, iar in Sicilia se pregatesc chifelute cu crusta delicoasa de nuca sau prajite pe frunze de lamai.

In locul felurilor de mancare pe baza de carne, italienii aleg uneori Risotto, sau orezul, preferat mai ales in centrul si nordul tarii. Si pe acesta il gatesc cu fructe de mare sau legume, la care adauga smantana si condimentul secret - sofranul. Cum orice masa seriosa se temina cu un desert, Italia se lauda cu un pretios cappuccino si expresso, cu napolitane si cu inventia care te face sa te lingi pe degete: tiramissu.

Am lasat la urma regina bucatariei italienie - pizza-  exportata cu success in toata lumea. Pizza a devenit “cina rapida” la americani, dar si la japonezi. Acum o gasesti si congelata in supermarket sau o poti primi direct la usa, aburinda. Se spune, insa, ca daca vrei sa gusti o pizza adevarata trebuie sa mergi la Napoli (orasul unde s-a nascut) sau la Roma (o adevarata capitala a pizzeriilor sau trattoriilor).

Cea mai cunoscuta pizza ramane pizza Margherita (cu branza, rosii, ulei, si oregano) probabil pentru ca este cea mai simpla, gustoasa si usoara. Acum exista zeci de variante, de la cele exotice cu ananas si porumb, pana la cele traditionale cu salami, ardei si ceapa. Bucatarii italieni iti vor aduce in fata pizza cu ton, pui, carnati, sunca, mozzarella sau ciuperci. Ceea ce nu o sa iti vanda niciodata este secretul blatului lor perfect: suficient de crocant, suficient de pufos, suficient de subtire. Pentru asta va trebui sa iti petreci mult timp intr-o “cucina” adevarata si sa inveti sa simti gustul plantelor aromatice, mirosul de branza proaspata si rosii si sa vezi cu ochii tai cum creste aluatul in cuptor.