Așa că, nu este de mirare că în multe locuri din străinătate au fost deschise magazine cu preparate tradiționale cu specific românesc.


Dacă și tu preferi aceste delicii, însă nu te pasionează gătitul, nu trebuie să-ți faci griji. Food Panda lucrează și de la Casa Bunicii – restaurant care te încântă cu nenumărate preparate tradiționale care îți lasă gura apă. Dacă nu te-ai hotărât ce să încerci, iată mai jos câteva delicii care îți vor plăcea cu siguranță!

Rața pe varză, la cuptor

Indiferent dacă este vorba de o sărbătoare, ori de un simplu prânz cu familia, alege preparatul rață pe varză. Nu este greu de gătit și, în plus, mai este și foarte delicios. De ce să-l încerci? Pentru că îmbină perfect carnea gustoasă de rață cu gustul dulce-acrișor de varză murată.


Pentru preparare, ai nevoie de:

-          4 pulpe de rață

-          o varză mare murată (rosie sau albă)

-          patru roșii

-          300 grame de bulion

-          mărar

-          două cepe

-          mirodenii: piper, sare, cimbru, foi de dafin, boia dulce, ardei iute, măghiran

-          4 – 5 linguri ulei

-          vin alb

-          100 grame afumătură


Pentru a da un gust aparte pulpelor de rață, poți ține la marinat carnea, câteva ore, într-un amestec de condimente, ulei și vin alb.


Varza tocată se pune într-o cratiță unsă cu ulei și se asezonează cu sare, piper și bulion. Peste ea se adaugă pulpele de rață marinate, împreună cu amestecul de condimente, ulei și vin alb. În plus, nu uita de ceapa tocată în fâșii subțiri.

La final se adaugă o cană cu apă și se bagă preparatul la cuptor, pentru o oră – două, până când carnea este gătită. După ce este gata, peste varză se presară mărar tocat.

Borș cu fasole albă și rasol afumat de porc

Dacă preferi fasolea, o să te îndrăgostești de gustul acestui preparat delicios. Și cu ce se potrivește cel mai bine fasolea? Cu o bucată de afumătură, nu-i așa?


Ei bine, ingredientele de care ai nevoie sunt:

-          500 grame de fasole albă uscată

-          600 grame de carne afumată de porc

-          trei morcovi

-          pătrunjel

-          o țelină

-          o ceapă

-          un ardei gras

-          două roșii

-          ulei

-          700 ml de borș

-          sare

-          piper

-          cimbru


Pentru început, este necesar să pui la înmuiat fasolea, în apă rece, cu o seară înainte de a o prepara.

După ce s-a înmuiat, fasolea se lasă la fiert, la foc iute. Nu uita să schimbi apa, după ce fasolea a fiert 20 - 25 de minute.

Peste fasole se adaugă carnea afumată, dar și rădăcinoasele tocate mărunt. În timpul fierberii, ai grijă să iei spuma formată cu o lingură sau un spumar.

Între timp, călește ceapa, usturoiul și ardeii până când legumele capătă o nuanță arămie. După ce apa a dat în clocot, adaugă legumele călite și borșul peste fasole. Apoi, condimentează cu sare, piper, cimbru și presară pe deasupra pătrunjel tocat.

Placinte Poale-n brâu

Și, cum desertul nu trebuie să lipsească, plăcintele Poale-n brâu sunt alegerea ideală, pentru că nu sunt greu de preparat. Umplute cu urdă și smântână, aceste delicii îți lasă gura apă.


Pentru prepararea lor ai nevoie de:

-          500 grame făină

-          patru ouă

-          20 grame drojdie

-          150 grame zahăr

-          50 grame unt

-          100 ml lapte

-          sare

-          200 grame urdă

-          smântână

-          coajă de lămâie rasă


În primul rând, trebuie să prepari aluatul ca de cozonac, folosind făina, două ouă, drojdia, 100 ml de lapte, 50 g unt și sare. Ai grijă ca drojdia să fie diluată în puțin lapte călduț. În plus, ouăle se bat cu zahărul, sarea, untul topit și laptele călduț înainte de a fi încorporate cu făina.


Aluatul obținut se frământă bine, apoi se întinde într-o foaie de 1 cm grosime și se taie în bucățele pătrate.


Peste bucățelele de aluat se adaugă umplutura din urdă, zahăr, smântână, coajă de lămâie și stafide. Apoi, acestea se împăturesc, până capătă o formă de plic. După ce sunt lăsate la crescut 10 minute, plăcințelele se bagă în cuptor, la 180 grade, pentru aproximativ 35 de minute.

 

Bucătăria românească ne încântă cu preparate delicioase, atât din legume (pentru vegani), cât și din carne. Fie că iubești prăjiturile, supele, ori mâncărurile cu legume și afumătură, este imposibil să nu găsești un preparat tradițional românesc pe gustul tău.