Timp preparare:
< 2h
Dificultate:
usor
Bucatarie:
Internationala

Un desert cu care vei impresiona cu siguranta pe toata lumea si care va fi piesa centrala a mesei de Craciun.

Metoda de preparare

Pentru blat:

  • 250g faina alba cernuta
  • ½ lingurita sare
  • 2 linguri cacao
  • 115g unt nesarat la temperatura camerei
  • 300g zahar
  • 2 oua
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 240ml iaurt / lapte batut
  • 2 linguri colorant alimentar rosu (poti folosi suc proaspat stors de sfecla rosie sau visine)
  • 1 lingurita otet
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu

Pentru crema:

  • 220g crema de branza la temperatura camerei
  • 220g Mascarpone la temperatura camerei
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 115g zahar pudra cernut
  • 360ml frisca lichida (peste 30% grasime)

Mod de preparare:

Pregateste blatul. Incinge cuptorul la 180C si unge cu unt doua forme rotunde cu pereti detasabili cu diametrul 23cm. Pune la baza lor hartie de copt. Combina faina, sarea si cacaua intr-un bol.

Intr-un alt bol, bate cu mixerul untul pana cand devine o spuma. Adauga zaharul si continua sa mixezi pana cand acesta se dizolva. Incorporeaza si extractul de vanilie.

Amesteca separat iaurtul cu 2 linguri colorant alimentar. Acum adauga alternativ din amestecul de faina si din cel cu iaurt in bolul cu unt si continua sa mixezi pana cand sunt incorporate toate ingredientele. Dizolva bicarbonatul de sodiu in otet si incorporeaza-l in aluat.

Imparte aluatul in cele 2 tavi si niveleaza bine cu o spatula. Coace blaturile timp de 25-30 de minute sau pana cand trec testul scobitorii. Lasa-le sa se raceasca in forme timp de 10 minute. Dupa ce le scoti si s-au racit complet inveleste-le in folie alimentara si pune-le la frigider cateva ore sau peste noapte.

Pregateste crema:

Amesteca cu mixerul crema de branza si mascarpone, adauga zaharul si extractul de vanilie, apoi adauga treptat frica lichida. Bate pana cand are o consistenta suficient de tare incat sa o poti intinde usor.

Poti bate si separat frisca pe care sa o incorporezi apoi in amestecul de branza. Ajusteaza consistenta si gustul adaugand zahar sau crema de branza.

Asamblare:

Taie fiecare blat in doua pe orizontala pentru a obtine 4 straturi de blat. Intinde intre ele crema si apoi acopera intregul tort cu crema de branza. Poti decora cu ciocolata topita sau fulgi de cocos.