Timp preparare:
1h
Dificultate:
usor
Bucatarie:
Vegetariana

Supele sunt o traditie in bucataria scotiana de sute de ani. Este explicabil de vreme ce pentru sute de ani, multi scotieni au trait la tara, cu propria gradina de zarzavaturi in apropiere. Din supele scotiene nu lipsesc nici acum legumele, dar gusturile s-au mai rafinat. Pregateste-te sa descoperi o supa dulce acrisoara de culoarea chihlimbarului, pe care sa o savurezi fierbinte la parnz sau rece ca aperitiv impreuna cu o lingura de smantana proaspata si o mana de seminte prajite de dovleac.

Metoda de preparare

Curata morcovii si feliaza-i subtire. Curata si toaca marunt ceapa.

Incinge uleiul intr-o tigaie adanca si caleste ceapa, morcovii si felia de ghimbir (folosita pentru aroma), pana cand ceapa devine aurie (in jur de 6 minute).

Rade coaja de portocala si pune-o deoparte, apoi stoarce portocala (ar trebui sa obtii ½ pahar de suc).

Adauga peste legumele calite zeama de supa si coaja rasa de la portocala. Lasa amestecul sa fiarba la foc iute pana cand da intr-un clocot. Redu apoi intensitatea focului si lasa supa sa fiarba in continuare pana cand morcovii se inmoaie.

Ia supa de pe foc si las-o sa se raceasca putin. Cu un blender paseaz-o intr-un bol pana cand devine cremoasa.

Toarna inapoi supa crema in tigaia in care ai gatit, adauga sucul de porocale si asezoneaza cu sare, piper si tarhon uscat dupa gust. Lasa-o sa mai clocoteasca inca o data la foc mediu. Cand e gata, toaca marunt cateva fire de patrunjel si presara-le deasupra.

Seveste supa calda cu doua linguri de smantana dulce.