Timp preparare:
< 1h 30min
Dificultate:
mediu
Bucatarie:
Internationala
Metoda de preparare

Incalziti cuptorul la 180 grade. Se spala fileul de somon bine, apoi se sareaza si se pune lasa deoparte. Sparanghelul se spala, apoi se taie cozile. Capatanile de usturoi se zdrobesc cu manerul unui cutit, fara a curata coaja. In tagaie se topesc 60 gr unt, la foc mediu, apoi se adauga orezul amestecand incontinuu cam 5 minute. Dupa aceea se adauga jumatate din stock si un pic de sare, amestecand si lasand focul mic. In alta tigaie se pune uleiul la incins, apoi se adauga fileul de somon prajit pe fiecare parte cam 1-2 min folosind clestele si se pune la cutor pentru 6 min. Intre timp se amesteca orezul si daca este nevoie se mai adauga stock. Intr-o cratita se pune apa la fiert si cand apa fierbe se adauga sparanghelul, doar pentru 30 de secunde, apoi se scoate si se pune in bolul de apa cu gheata. Se amesteca din nou orezul, pentru a ne asigura ca nu se prinde. La somon se adauga paharul de vin si se lasa pentru inca 4-5min la cuptor. In alta tigaie se adauga cele 40 gr de unt ramase, la foc mediu, pana se inmoaie. Apoi se adauga capatanile de usturoi, amestecand pentru 1-2min. Apoi se adauga sparanghelul si se lasa la foc mediu pentru 4min. Cand orezul este aproape gata se adauga pliculetul de sofran si se amesteca pentru inca 5min. Cand e gata si somonul, acesta se scoate din cuptor, iar cu clestele sau o spatula se ia fileul si se aseaza pe o farfurie. In tigaia in care a ramas sosul de vin la alb se adauga caperele si se amesteca. Pe o farfurie mare rotunda sau patrata se aseazat forma pentru orez pe mijlocul farfuriei, iar in ea, cu o lingura, se pune orezul, apoi se apasa usor sa ia forma. Se da forma la o parte, apoi peste orez se aseaza cele trei bucati de sparanghel. Somonul se pune peste sparanghel. Cu o lingura se ia din sos si se toarna un pic peste toata mancarea.