Timp preparare:
1h
Dificultate:
mediu
Bucatarie:
Internationala

Voicu Gheorghe este un fost cercetator stiintific si patron de firma, cu o mare pasiune pentru arta, sub toate formele ei. La 77 de ani, concurentul s-a prezentat in fata juratilor de la "MasterChef" cu un preparat care i-a facut pe chefi sa se linga pe degete: somon la cuptor cu crusta dulce-iute, cu mustar dijon, zahar brun si fulgi de migdale, pe care l-a servit alaturi de o salata de zucchini. Reteta o gasesti mai jos.

Metoda de preparare

Se ia o bucata file de somon de 180-200 gr. Se curata de piele. Se verifica sa nu aiba oase (care eventual se inlatura). Se asezoneaza fileul cu sare, piper, coaja rasa de la o limeta si se pune intr-o tava pentru  copt. Separat se pregateste un sos dulce-iute cu urmatoarele ingrediente: 100 ml vin alb sec, 30 mg unt de masa, sucul de la 1/2 lamaie, sucul de la 1/2  limeta, 2 linguri (30 gr) capere, 2 buc anason stelat (max 5 gr), 1 lingura  ghimbir ras, 1 lingurita (5 gr) piper boabe verde (sau piper de Sichuan), sare. Se amesteca totul intr-un vas mic si se pune pe foc pentru circa 3 minute.

Se incalzeste cuptorul la 180 de grade in prealabil introducerii tavii. Se toarna sosul peste somonul din tava, unde alaturi de peste punem si un ciorchine de rosii chery si o crenguta de rozmarin. Se introduce tava in cuptor pentru circa 13-14 minute, pana cand pestele devine opac la centru.

Intre timp se prepara crusta dulce-iute, amestecand intr-un bol mic 2 linguri mustar Dijon cu o lingura zahar brun. Se scoate tava din cuptor si se trece pe grilul superior – tarie medie. Se intinde amestecul dulce-iute peste fileul de somon fierbinte, iar deasupra se presara 30-40 gr fulgi de migdale. Se reintroduce tava cu somon pe un nivel superior al cuptorului (sub gril), unde se lasa la gratinat circa 3 minute sau pana cand migdalele capata o culoare aramie (usor prajite).

In acest rastimp in tava s-au copt si rosiile chery, care vor constitui atat o garnitura, cat si decor pe platoul de servire.

Separat se prepara garnitura de baza: se iau 125 gr orez basmati&salbatic si se fierb in apa cu sare, la flacara  moderata, circa 16 minute. La sfarsit se adauga cateva picaturi de ulei masline si se amesteca usor.

Separat se prepara o salata de zuchini: se ia un zuchini mediu, se decojeste pe o parte si apoi se rade cu curatitorul de zarzavat in panglici foarte subtiri, astfel ca fiecare panglica sa aiba o margine cu coaja (pentru efectul decorativ deosebit). Peste acestea presaram cateva varfuri de fire de marar, iar pentru asezonarea salatei la momentul servirii preparam o vinegreta cu sucul de la ½ lamaie, sare si ulei de masline, intr-o mica sosiera. Intregul proces de pregatire si preparare dureaza maximum 55 minute.

Prezentarea platoului: se scoate cu paleta fileul de somon copt si se pune intr-o parte a platoului. Peste el se toarna 2 linguri cu sos fierbinte cu capere si 1-2 fructe de anason stelat (ca decor). Alaturi de fileu se aseaza si crenguta de rosii chery (nu si rozmarinul), iar in zona de platou ramasa libera se monteaza garnitura de orez basmati&salbatic, utilizand forma. Se orneaza cu cateva frunze de patrunjel (din varful unei crengute). Alaturi de platou se aseaza bolul cu salata de zuchini si sosiera cu vinegreta. Totul se serveste cu un vin alb sec.

Poti sa revezi cele mai savuroase momente pe masterchef.protv.ro, iar emisiunea integrala o gasesti pe Voyo.ro.