Timp preparare:
> 2h
Dificultate:
mediu
Bucatarie:
Internationala

O paine de casa care este delicioasa fierbinte, atunci cand o scoti din cuptor. Foloseste pentru aceasta reteta struguri proaspeti cu boabe ferme pentru un rezultat excelent.

Metoda de preparare

Dizolva drojdia si zaharul in apa calduta intr-un bol mare. Adauga 100g de faina si amesteca. Acopera bolul cu o folie de plastic si lasa amestecul sa stea asa timp de 30 de minute.

Adauga 200g de faina, malaiul, 1 lingurita sare, rozmarinul tocat si 2 lingurite de ulei de masline in amestecul de mai devreme si framanta pana cand incepe sa se formeze un aluat. Scoate-l pe blatul de lucru tapetat cu faina si framanta-l timp de 8 minute pana cand devine neted si elastic. Adauga treptat restul de faina si in plus, daca mai e nevoie, pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini.

Pune aluatul intr-un bol uns cu ulei si acopera-l. Lasa-l la dospit, intr-un loc caldut, timp de 1 ora sau pana isi dubleaza volumul.  

Scoate aluatul din bol, apasa-l usor pentru a scoate aerul si pune-l pe blatul de lucru tapetat cu faina. Pune doua treimi din struguri pe suprafata lui si apoi framanta-l usor, de 4-5 ori, pentru ca strugurii sa se incorporeze. Lasa aluatul sa stea 5 minute. Intinde cu mana aluatul intr-un dreptunghi (25x35cm) si aseaza-l intr-o tava unsa cu ulei. Unge suprafata cu 1 lingurita de ulei de masline. Acopera si mai lasa sa stea 30 de minute.

Incinge cuptorul la 240C. Apasa aluatul cu degetele, astfel incat sa formezi  la suprafata lui niste adancituri. Presara restul de struguri si preseaza-i usor in aluat. Presara un praf de sare deasupra.

Coace lipia timp de 20 de minute pana se rumeneste. 

Sursa reteta si foto: My Recipes