Timp preparare:
2h
Dificultate:
mediu
Bucatarie:
Americana

Ceafa de porc cu cartofi prajiti e placerea vinovata a multor romani. In locul unei halci de carne pe gratar poti sa pregatesti o friptura sofisticata si dulce, care sa iti schimbe parerea despre carnea de porc.

Metoda de preparare

Incinge cuptorul la 190C/gaz treapta 5.

Cu un blender sau cu un robot de bucatarie paseaza jumatate de ceapa, mustarul, dulceata, untul, condimentate cu sare si piper. Pune carnea de porc, in bucata intreaga, intr-o tava de cuptor si unge-o cu amestecul pregatit mai devreme.

In jurul carnii presara feliile de la ceapa ramasa, portocala taiata in 4, feliile de pere si ierburile aromatice. Coace-o la cuptor, fara sa o acoperi, timp de 15 minute. Apoi, redu intensitatea focului la 180C/ gaz treapta 4 si lasa friptura sa se rumeneasca timp de 1 ora si 15 minute, pana cand cutitul patrunde usor in ea.

Scoate friptura din tava si las-o sa se raceasca pe un tocator de lemn sau pe un platou timp de 15 minute inainte sa o feliezi.

In timp ce friptura se raceste, pregateste sosul. Iti trebuie:

  • 100 ml vin alb sec
  • 230 ml zeama supa de pui
  • 1 lingurita de frunze de salvie tocate
  • 3 linguri unt
  • sare
  • piper

Scoate din tava, portocalele, ierburile si scurge sosul ramas intr-o tigaie. Adauga vinul alb si pune-le pe foc mediu. Toarna si supa de pui, si frunzele de salvie si lasa-le sa fiarba in tigaia acoperita pana cand sosul se reduce la jumatate.

Acum, redu intensitatea focului si adauga untul, amestecand pana se topeste. Condimenteaza cu sare si piper.

Serveste feliile de carne cu sosul cald.