Timp preparare:
< 2h
Dificultate:
mediu
Bucatarie:
Internationala

Nu se stie exact originea acestui desert siropos si parfumat, insa il gasesti in mai multe tari. Mehrzad Moghazehi, fostul concurent de la MasterChef iti propune sa incerci o baclava iraniana. Arata delicios!

Metoda de preparare

Sirop: 
Apa se pune la fiert, dupa ce a dat in clocot, adaugam zaharul si amestecam pana se dizolva... lasam sa fiarba pana se mai ingroasa siropul, circa 10 minute, cand e gata siropul se pune apa de trandafir si zeama de lamaie, mai lasam 2 minute pe foc si il dam deoparte la racit.

Umplutura
Miezul de nuca se macina marunt, se amesteca cu zaharul pudra, cardamon, nuscoara, scortisoara si ienibahar.
Untul se topeste la bain marie, si se separa apa de grasime, noi folosim grasimea.
 
 
Alchimia:
Foile de placinta se taie cat dimensiunile tavii pe care o avem, tava trebuie sa fie mai inalta, nu e indicat sa o faceti in tavile de cuptor, ci tavi dreptunghiulare cu lateralele drepte si inalte cel putin 3 cm... si ca dimensiune, cat jumatate din tava aceea normala de cuptor. Daca nu, trebuie  sa folositi cantitate dubla la toate ingredientele mai sus mentionate!
 
Tava se unge cu o pensula, cu untul topit, apoi se pune cate o foita de placinta, si iar se unge cu pensula cu unt topit, asta se face la fiecare foita pusa... daca foile de placinta sunt taiate intr-un fel si au mai ramas bucati mai mici decat dimensiunea tavii, le folosim si pe acelea, dar la straturile din mijloc si tot asa le ungem pe fiecare cu unt...
 
Dupa ce am pus vreo 6-8 foi de placinta, adaugam umplutura (amestecul de miez de nuca si condimente), il intindem bine pe foita, apoi mai stropim putin cu cateva picaturi de apa de trandafir, ungem foita de placinta de pe masa cu unt si o punem cu partea unsa cu unt peste umplutura... repetam aceasta manevra de cateva ori (3-4 ori) pentru a se face stratul de foite mai greu si sa se faca priza intre ele... altfel nu putem sa ungem foile de placinta puse pe umplutura deoarece vor aluneca. Apoi continuam sa ungem foile din tava dupa 3-4 straturi puse asa cum am mentionat, mai sus.
 
 
Cu un cutit foarte ascutit taiem baclavaua dupa dorinta - dreptunghiular, patrat, romb, doar sa fie taiat bine pana jos. Apoi, punem la cuptorul incins la 180 grade, aproximativ 20 minute. Trebuie sa se rumeneasca deasupra si foile trebuie sa se faca in mijloc. Asta putem verifica din cand in cand cu o furculita ridicand straturile de foi de placinta. Se poate unge, din cand in cand, stratul de deasupra ca sa nu se arda, dar daca s-a ars primul strat, il putem arunca.
 
Dupa ce baclavaua este bine coapta si rumenita, se scoate din cuptor. Dupa 1 minut se pune siropul racit peste baclavaua fierbinte si se lasa cel putin o ora ca sa insiropeze. Se poate pune peste baclava si fistic macinat pentru decor sau chiar miez de nuca macinata!