Chiar daca bucatarii renumiti o folosesc in preparate sofisticate, noi tindem sa o ignoram de cele mai multe ori cand mergem la piata sau in supermarket-uri. In continuare, iti prezentam cateva informatii despre gulie care speram sa te convinga sa-i dai o sansa in bucataria proprie.

 

  • Consumata cruda, gulia are un gust similar cu al ridichiei. Vei simti si nuante usoare de pastarnac si broccoli. Cat despre textura miezului de gulie, iti putem spune ca este usor crocanta.
  • Unii oameni prefera sa o manance intreaga, asemenea unui mar. Poate fi feliata, asezonata si adaugata in salate, poate fi trasa rapid la tigaie alaturi de alte legume, sau coapta incet la cuptor sau pe gratar.
  • Asa cum spuneam anterior, gulia este bogata in nutrienti. Este o sursa buna de fibre si amidon rezistent, care poate scadea nivelul glucozei din sange. De asemenea, contine vitaminele A, B6, C si K, plus minerale precum potasiu, fier, calciu sau magneziu.
  • Cu cat gulia este mai mica, cu atat este mai aromata. Alege guliile care au diametrul de cca. 8 centimetri. Nu doar ca sunt mai gustoase, dar au si coaja mai subtire si nu va fi nevoie sa le cureti. 
  • Gulia este vanduta adesea cu frunzele aferente. Considera acest lucru un avantaj, pentru ca aceste frunze sunt cat se poate de comestibile si au un gust similar cu al verzei. Cu cat sunt mai tinere, pot fi folosite in salate, in timp ce frunzele mari pot fi sotate rapid sau gatite la aburi. 
  • Gulia se gaseste pe tot parcursul anului, dar pentru ca este o leguma care creste la umbra, sezonul ei de varf este iarna. 
  • Nu in ultimul rand, o cana (135 de grame) de gulie contine 37 de calorii, 4.9 grame de fibra, 473 mg de potasiu si 2.3 grame de proteina.

 

Te-am convins?