Acum, aplicatiile de pe telefoanele mobile sunt ultimele inventii in materie de gatit. In trecut insa, chiar si cuptorul era ceva iesit din comun. Un castigator al premiului Nobel a facut lista celor mai semnificative inventii ale tuturor timpurilor. Trebuie sa le citesti :)

1. Frigiderul
Folosirea ghetii pentru conservarea alimentelor dateaza inca din timpurile preistorice.Insa masina pe baza de gheata care sa faca acest lucru a fost inventat in mijlocul secolului 18 si a ajuns in casele oamenilor abia in secolul 20. 

2. Pasteurizarea / sterilizarea

Descoperirea acestui proces a fost deosebit de importanta intrucat a permis prevenirea contaminarii bacteriene in produsele alimentare, in special laptele.

3. Conservarea alimentelor

A fost descoperita si dezvoltata in secolul 19 si a fost cat se poate de revolutionara, deoarece a marit termenul de valabilitate al alimentelor pana la 5 ani. 

4. Cuptorul

Cele mai vechi cuptoare, gasite in Europa Centrala, dateaza inca dinainte de Hristos. Pe atunci erau folosite pentru gatirea mamutilor. In secolul 19, a fost inventat cuptorul pe gaz.

5. Irigarea

Presupune aducerea apei in zone mai putin accesibile si este indispensabila pentru sustinerea agriculturii. Desi in Romania inca exista multe zone neirigate, atunci cand a aparut a imbunatatit considerabil recoltele.

6. Masina de treierat

Inventata in secolul 18, combina agricola a fost primul pas spre industrializarea agriculturii. O recolta mai bogata, o productivitate sporita - a fost o adevarata revolutie a vremii.

7. Coacerea mancarii

Folosirea prelungita a caldurii pentru prepararea alimentelor, in cuptoare, in cenusa fierbinte sau pe pietre fierbinti, a fost o noutate. Acum insa, trendul este invers: mancarea cruda este considerata mai interesanta.

8. Reproducerea selectiva

Fie la plante, fie la animale, oamenii au descoperit ca este mai bine sa le combine intr-un anumit fel, asa incat sa produca alimente stabile din punct de vedere genetic. In acea perioada, un taur pe numele Badger-Bluff Fanny Freddie a inseminat mii de vaci din Statele Unite. 

9. Macinarea 

Desi se folosea din timpuri stravechi, inainte de Hristos, macinarea alimentelor a fost in secolul 19 o practica foarte utilizata, in special pentru obtinerea fainii.

10. Plugul

Este un instrument care pregateste pamantul pentru plantarea semintelor. Reprezinta unul din cele mai importante progrese in agricultura.

11. Fermentatia

Oamenii au descoperit ca acest proces poate sa fie in folosul lor. Astfel, s-au obtinut produse precum cidru, vin, otet, iaurt, branza, anumite tipuri de carnati si, bineinteles, bere. 

12. Plasa de pescuit

A fost descoperita in epoca de piatra, iar cea mai veche plasa era facuta din salcie. Acum, plasele sunt utilizate pe scara larga.

13. Rotatia culturilor

Presupune cresterea unor tipuri diferite de culturi in aceeasi zona in anotimpurile succesive. Aceasta practica a sporit productivitatea solului.

14. Oala

Recipientul pentru gatit alimentele a fost o inventie revolutionara tocmai prin simplitatea ei. Datorita ei, au aparut ceaiul, pastele, supa. 

15. Cutitul

Desi se folosea din cele mai vechi timpuri, el a devenit un adevarat simbol in unele culturi. Acum, exista tot felul de cutite, iar bucatarii pasionati investesc multi bani in seturi de cutite.

16. Tacamurile

Aparitia lor a marcat si aparitia bunelor maniere la masa. 

17. Dopul de pluta

Chiar daca pare lipsit de importanta, dopul este o inventie foarte importanta. Elastic si impermeabil, acesta este indispensabil pentru sticlele de vin, sampanie. 

18. Butoaiele

Ca si dopul de pluta, acestea sunt foarte importante pentru bauturile alcoolice. Nu mai e nevoie sa explicam de ce. 

19. Cuptorul cu microunde

Spre deosebire de cuptorul obisnuit, acesta este un aparat de bucatarie care incalzeste alimentele prin radiatie. Aparitia lui a fost revolutionara, iar acum exista in fiecare casa.

20. Prajirea alimentelor

Coacerea mancarii in ulei sau alte grasimi a aparut in Egiptul antic si a reusit sa se foloseasca pana in zilele noastre, desi nu mai este considerata o alegere sanatoasa.